İslam miras hukuku, Cahiliye adetinden mi alındı?

Tarih: 31.07.2021 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazıları Nisa suresi 11. ayette mirasta kadına bir erkeğe iki payını İslam öncesi Cahiliye döneminden alındığını iddia ediyor. Çünkü ilk defa kadına bir erkeğe iki pay veren kişinin Cahiliye döneminde Âmir b. Ceşm b. Hübeyb olduğu söyleniyor. Bu bilgi doğru mudur?
 - Bu adam İslam öncesinde böyle bir uygulaması var mı?
- Bazıları Peygamberin bundan aldığını iddia ediyorlar. Benim bildiğim cahiliye Arapları kız çocuklarına miras vermezlerdi. Bu bilgi İbni Habib’in eserinde geçiyor. Bu bilgi yalan mı?
- Bilgi şöyle:
Kaynaklarda Araplar arasında mirastan ilk defa kızlara bir, erkeklere iki pay veren kişinin Âmir b. Ceşm b. Hübeyb olduğu bilgisi yer almaktadır. (İbn Habîb, Kitâbu’l-Muhabber, s. 324; Adnan Demircan, Cahiliyeden İslâm’a Kadın ve Aile, 54-55)

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kaynaklarda daha baskın olan bilgi, Cahiliye devrinde kadının mirastan mahrum edildiği şeklindedir. Naklettiğiniz rivayetin, kaynağı bakımından sahih olduğunu sanmıyoruz. Sahih kaynaklarda böyle bir bilgiye rastlamadık.

Diyelim ki bu rivayet sahihtir; bunun İslam’a, Peygambere, peygamberliğe hiçbir zararı olmaz; çünkü Cahiliye’den İslam’a intikal eden hükümler ve uygulamalar konusunda şu tespit kabul görmüştür:

Allah Teâlâ, İslam’ı vahyederken Cahiliye devrindeki uygulamaların İslam’a uygun olanlarını meşru kıldı, kısmen meşru olanları kısmen değiştirip ıslah ederek ibka etti, bâtıl olanları ise iptal etti, kaldırdı.

İslam’ın bir hükmünün daha önceki dinlerde veya uygulamalarda bulunması, onun sıhhatine zarar vermez; yeter ki, alınan, İslam’a göre de uygun olsun.

İlave bilgi için tıklayınız:

Mirastan kadına az mı veriliyor, niçin? ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun