Başkasının günahını yüklenmek mümkün mü?

Tarih: 19.06.2020 - 11:55 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

وَقَالَ الَّذ۪ينَ كَفَرُوا لِلَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اتَّبِعوُا سَب۪يلَنَا وَلْنَحْمِلْ خَطَايَاكُمْۜ  *  وَمَاهُمْ بِحَامِل۪ينَ مِنْ خَطَايَاهُمْ مِنْ شَىْءٍ اِنَّهُمْ لَكَاذِبُونَ * وَلَيَحْمِلُنَّ اَثْقَالَهُمْ وَاَثْقَالاً مَعَ اَثْقَالِهِمْ

“İnkâr edenler iman edenlere, ‘Yolumuza uyun, sizin hatalarınızı üstlenelim.’ dedi."

"Hâlbuki onların hatalarından hiçbir şey üstlenecek değillerdir. Hiç şüphe yok ki onlar yalancıdırlar."

"Andolsun, onlar mutlaka kendi yüklerini ve kendi yükleriyle beraber nice ağır yükleri yükleneceklerdir.” (Ankebut, 29/12-13)

Bu iki ayeti sathi olarak okuyan bazı kimseler ayetlerin birbiriyle çeliştiğini zannedebilirler. Hâlbuki dikkatle okunduğunda durumun hiç de öyle olmadığı görülecektir. Şöyle ki:

Ayetin ilk kısmı “suçun şahsiliği” prensibiyle alakalıdır. Yani herkes kendi yaptığı amelin karşılığını görecektir. Mesela, kötü alışkanlıkları olan biri böyle alışkanlıklardan uzak birisine faraza “İçkinin keyfinden kendini niye mahrum bırakıyorsun? Bırak bazılarının ‘günahtır’ demelerini! Sen iç, günahı benim boynuma!” dese ve diğeri de bu söze kanıp içki içse, içmenin vebalinden kurtulamaz. Çünkü kendisi akıl ve irade sahibidir, dolayısıyla -velev başkalarının yönlendirmesiyle de olsa- yaptıklarından sorumludur.

“Andolsun, onlar mutlaka kendi yüklerini ve kendi yükleriyle beraber nice ağır yükleri yükleneceklerdir.” âyetinde anlatılan durum ise, sapan ve saptıran kimselerle alâkalıdır. Çünkü onlar, kendi dalaletlerinin günah ağırlıklarıyla beraber, dalaletine sebep olduklarının günah yüklerini de taşıyacaklardır. Ama bu yine de “Sebep olan, yapmış gibidir.” sırrıyla kendi günahlarını taşımak demektir, başkasının günahlarından almak söz konusu değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun