Allah tuzak kurar mı?

Tarih: 10.06.2020 - 14:33 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hayru'l-Makirin

وَمَكَرُوا وَمَكَرَ اللّٰهُۜ وَاللّٰهُ خَيْرُ الْمَاكِر۪ينَ “Onlar tuzak kurdular. Allah da tuzak kurdu. Allah, tuzak kuranların en hayırlısıdır.” (Âl-i İmran, 3/54.  Ayrıca bk. Enfal, 8/30)

Ayet, zahiri meal olarak muhataplarını düşündürür, “Allah tuzak kurar mı?” dedirtir. Hâlbuki ayette müşakele üslubu vardır ve bununla kastedilen mana şöyledir: “Onlar bir tuzak kurdu, Allah da tuzaklarını başlarına geçirdi, onları kendi kazdıkları kuyuya düşürdü.” Yani Allah’ın tuzak kurması, kurulan tuzağı bozmasını veya tuzak kuranları cezalandırmasını ifade etmektedir.

Ayet metninde geçen mekr, bir hileyle başkasını maksadından alıkoymak, onu engellemektir. (İsfehani, s. 474, “mekr” md.) Mesela, Hz. İsa’ya inanmayan kâfirler bir yolunu bulup öldürmek istemişler, Allah onların hilesini boşa çıkararak Hz. İsa’yı semaya yükseltmiştir. (bk. Âl-i İmran, 3/52-57)

Keza, Kureyş müşrikleri Hz. Peygamberi (asm) yakalamak, öldürmek veya yurdundan çıkarmak için yollar aradıklarında, Cenab-ı Hak Rasulünü korumuş, onların hilelerini iptal etmiştir. (bk. Enfal, 8/30)

 “Bir gün benim saltanatıma son verirler” endişesiyle Beni İsrail’in çocuklarını öldürten Firavuna, kendi saltanatına son verecek olan kişiyi, yani Hz. Musa'yı kendi kucağında büyütmesi, İlahi mekrin en çarpıcı misallerindendir. (bk. Kasas, 28/1-42)

Hayru’l-Mâkirin (tuzak kuranların en hayırlısı) ifadesine şöyle de bakabiliriz: İnsanların mekrinde genelde şer esastır, iyiliklere engel olmak isterler.

وَلاَ يَح۪يقُ الْمَكْرُ السَّيِّئُ اِلاَّ بِاَهْلِه۪ۜ “Kötü mekir ancak sahibinin başına geçer.” (Fatır,  35/43)

 ayeti mekrin bu türüne işaret etmektedir. Allah'ın mekrinde ise hayır esastır, bu mekirle hak ve hakikatin önündeki engeller kaldırılır, hak yolda gidenler galip gelirler.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun