''Tekfir'' ne demektir?

Tarih: 22.06.2020 - 13:55 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Tekfir, bir Müslümanı veya Müslüman kabul edilen birini küfre nisbet etmek; küfre girdiğini, kâfir olduğunu söylemektir.

Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurur:

"Bir kimse, din kardeşine 'Ey kâfir!' dese, bu sebeple ikisinden biri muhakkak kâfirdir. Eğer dediği kimse kâfir değilse, söz kendi aleyhine döner." (Müslim, İman, 26)

Bazı Müslümanlarda gördükleri hatalar yüzünden onları tekfire yeltenen kimseler -başta Hariciler olmak üzere- tarih boyunca hep olagelmiştir. Bunların delil olarak kullandıkları ayetlerden biri şudur:

وَمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَٓا اَنْزَلَ اللّٰهُ فاُولٰٓئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ  

“Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse, işte onlar kâfirlerin ta kendileridir.” (Maide, 5/44)

Hz. Ali Sıffin savaşında hakemi kabul etti diye -haşa- Onu dahi tekfir eden bu zihniyet, problemli bir zihniyettir. Hâlbuki “Allah’ın indirdiği ile hükmetmekten murat” Onun indirdiğini tasdik etmektir. Üstteki ayetin devamında şu ayetlere de dikkat edilmesi gerekir:

 “Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse, işte onlar zalimlerin ta kendileridir.” (Maide, 5/45)

 “Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse, işte onlar fasıkların ta kendileridir.” (Maide, 5/47)

Öyle görülüyor ki Allah’ın indirdiği ile hükmetmeyenlerin bir kısmı kâfirdir, bir kısmı zalimdir, bir kısmı da fasıktır. Ama bazı kimselerin hem kâfir, hem zalim ve hem de fasık olmaları mümkündür. Yani küfür, zulüm ve fısk özelliklerini kendilerinde cem etmişlerdir.

Öte yandan, Allah'ın hükümlerini uygulama imkânı olan ulü’l-emr, yani yetki sahibi kimseler eğer uygulamıyorlarsa elbette sorumludurlar, ilgili ayetin hükmüne muhataptırlar. Uygulayamamak ayrı, uygulamamak ayrıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun