Selefilik nedir?

Tarih: 22.06.2020 - 14:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

لاَ تَغْلُوا ف۪ى د۪ينِكُمْ غَيْرَ الْحَقِّ “Haksız yere dininizde aşırı gitmeyin.” (Maide, 5/77)

İlk üç asır İslam dünyasında hâkim olan görüş, “Selefiye: Selefilik” kavramıyla ifade edilir. O zamana kadarki bütün mezhep imamları ve Ehl-i sünnet âlimleri bu kavram içinde değerlendirilir ve kendilerine “selef-i salihin” denilir.

Selefiye, âyet ve hadislerdeki ifadelerin zâhiri ile yetinip bunları aynen kabul eder, tevil yoluna gitmez. Ayetlerde geçen “Allah’ın eli, Allah’ın gelmesi, Allah’ın vechi, arşa istivası..." gibi müteşabihatı yoruma tabi tutmazlar. “Nassda böyle gelmiş, biz de böyle inanırız. İşin hakikatini Allah’a havale ederiz. Bunlardan muradın ne olduğunu Allah bilir.” derler. (Subhi Salih, Mebahis fî Ulûmi'l-Kur'an, s. 284-285)

Ancak zamanla bu tür ayetler hayli tartışma konusu olunca, başta İmam Eş'arî ve İmam Maturidî bunların tevilleriyle ilgili değerlendirmeler yaparlar. Ehl-i sünnet itikadı bu iki imamın görüşleri üzere gelişir, günümüze kadar gelir.

Günümüzde Selefilik denildiğinde kastedilen; kökü hicri 4. yüzyılda ortaya çıkan ve Hanbelî mezhebi mensupları tarafından ortaya atılıp savunulan bir görüştür. Bu anlamıyla Selefiyye mezhebi, Selefin akidesini canlandırmayı hedef edinir. Bu mezhep hicri 7. asırda kuvvetlenmiş, özellikle İbn Teymiye tarafından yeniden şekillendirilmiştir.

Günümüzde dünya Müslümanlarının yaklaşık onda biri Selefî’dir. En yoğun oldukları ülkeler Suudi Arabistan, Kuveyt ve Körfez ülkeleridir. Vahhabilik, günümüz Selefiliğinin en büyük grubunun adıdır.

İlk dönem Selefiliği genel bir kabule mazhar olmakla beraber, aynı şeyi sonraki Selefilik için söylemek zordur. Bunlar dindarlıkta samimidirler, ancak nassları yorumlamada aklı tam kullanmadıklarından, zaman zaman sıkıntılı uygulamalar yapabilmektedirler.

Sözde İslam adına çıkan ve din görünümü altında kanlı eylemler yapan aşırı gruplar, Selefi fikirlerden beslenmişlerdir.

Not: Günümüz Selefileri, ayet ve hadisleri yorumlamada muhakeme kabiliyetlerini geliştirseler, katı değerlendirmelerden kurtulabileceklerdir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun