Kutsal mekânlara saygı göstermek doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
Bazılarının din görünümlü olarak “Eşya mukaddes olamaz, eşyaya saygı göstermek şirktir.” demeleri dayanaksız bir iddiadır. Bayrak, bezden yapılmış olmakla beraber bir bez olmanın çok çok ötesinde hürriyetimizin ve istiklalimizin bir sembolüdür.
Benzeri bir şekilde dinî hayatımızda sembol yönü olan nice şeyler vardır. Mesela, Safa ve Merve, Mekke’de iki küçük tepedir; hac veya umre yapılırken bunlar arasında sa’y yapılır. Ayet-i kerime, bunları Allah’ın şeairinden yani Onu hatıra getiren alametlerden olarak bize bildirir:
اِنَّ الصَّفَا وَالْمَرْوَةَ مِنْ شَعَٓائِرِ اللّٰهِۚ
“Şüphesiz Safa ve Merve Allah’ın şeairindendir.” (Bakara, 2/158)
Çünkü burada Hz. İbrahim, eşi Hacer ve oğlu İsmail’le alakalı olaylar yaşanmıştır. Buraya ziyarete giden kimse, iki küçük tepe görmenin ötesinde şimdiki dinî hayatımızı da etkileyen tarihte yaşanmış o olayları görür, âdeta ekranda seyreder gibi seyreder ve etkilenir.
Şeaire karşı görevimiz ise, onlara saygı duymaktır. Kur'an bunu şöyle anlatır:
وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَٓائِرَ اللّٰهِ فَاِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ
“Kim Allah’ın şeairine saygı gösterirse şüphesiz bu, kalbin takvasındandır.” (Hac, 22/32)
Benzeri bir durumu mesela Hira Mağarası ve Uhud Dağı için söyleyebiliriz. Hira, Hz. Peygambere (asm) vahyin ilk geliş yeridir. Uhud ise, Uhud savaşının mekânıdır. Buralara giden bir Müslüman, bu mekânlarda herhangi bir mağara veya herhangi bir dağın ötesinde şeyler hisseder, duygulanır, âdeta tarihte bir yolculuk yapar.
Tabiat boşluk kabul etmez. Hayatımızdan kutsalı çıkardığımızda “kutsal olmayan şeyler” hayatımızda yer alır. Böyle biri hayatı oyun ve eğlence olarak görür, ulvi değerlerden habersiz yaşar. Niçin yaşadığını bilmediği gibi, uğruna hayatını verebileceği değerlerden de mahrum olur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kutsalın yeri nedir?
- Tasavvuf, insanın manevi hayatına bir derinlik katar mı?
- Kutsal var mı?
- Muhkem ve müteşabihte orta yolu bulmak mümkün müdür?
- Allah'ın bizi imtihan etmesi bizi bilmek için mi?
- Hz. Peygamber, ümmetin babası mıdır?
- Bazı doğrulardan yanlış sonuçlara nasıl varılıyor?
- Başkasının günahını yüklenmek mümkün mü?
- Hz. Hızır'ın özellikleri nelerdir?
- Halvet (Uzlet) nedir?