Hz. Peygamberin en önemli iki görevi nedir?
Değerli kardeşimiz,
Tebliğ ve tebyin, Hz. Peygamberin (asm) en önemli iki görevidir. Bunlardan birincisi kendisine gelen vahyi insanlara ulaştırmasını, ikincisi ise bunu insanlara açıklamasını ifade eder. Şu gelen ayet Onun tebliğ görevini anlatır:
يَٓا اَيُّهَا الرَّسُولُ بَلِّغْ مَٓا اُنْزِلَ اِلَيْكَ مِنْ رَبِّكَۜ “Ey Peygamber! Rabbinden sana indirileni tebliğ et.” (Maide, 5/67)
Peygamber için “Kavmim bana muhalefet eder, onların hoşlanmayacağı şeyleri en azından şimdilik söylemeyeyim...” gibi telakki asla söz konusu olamaz. Onun en birinci görevi, vahyin hakikatlerini insanlara ulaştırmaktır ve bunu da bihakkın yapmıştır.
Hz. Aişe, üstteki ayeti nazara vererek şöyle der:
“Kim ‘Muhammed Allah'ın kitabından bir şey gizledi.’ derse, Allah'a en büyük bir iftira atmış olur.” (Buhârî, Tefsir 53/l)
Şu ayet ise Onun tebyin görevini anlatır:
وَاَنْزَلْنَٓا اِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَانُزِّلَ اِلَيْهِمْ “Sana da Zikri (Kur'anı) indirdik ki, insanlara indirileni açıklayasın.” (Nahl, 16/44)
Kur'an'da meseleler genelde ana hatlarıyla geçer, Hz. Peygamber (asm) ise bunların ayrıntılarını anlatır ve kendi uygulamasıyla da nasıl yapılacağını gösterir. Mesela, Kur'anda وَاَق۪يمُوا الصَّلٰوةَ وَاٰتُوا الزَّكٰوةَ “Namazı kılın ve zekâtı verin.” (Nur, 24/56) ayeti vardır. Ama namazın nasıl kılınacağı, hangi vakitlerde kaç rekât olarak eda edileceği, rükûda secdede neler okunacağı gibi ayrıntılar; öte yandan hangi maldan ne kadar zekât verileceği gibi durumlar Hz. Peygamber'in açıklamaları ve uygulamalarıyla gösterilmiştir.
Nitekim O, bu yönünü şöyle ifade eder: “Ben ancak bir muallim olarak gönderildim.” (İbn Mâce¸ Mukaddime 17) Onun hadis kitaplarında yer alan dinle alakalı sözleri, açıklamaları ve uygulamaları, muallimliğinin muhteşem delilleridir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İslam, günümüz meselelerine referans mıdır?
- Sahabe, yanılmaz mıdır?
- Hz. Nuh’a neden "İkinci Âdem" denilmektedir?
- Allah, Rasûl olarak bir insanı mı gönderdi?
- Veli insanlar kimlerdir?
- Riyazet nedir?
- Kur'an şifa vesilesi olabilir mi?
- Kur'anda dört halifenin ismi geçiyor mu?
- Vahy-i gayr-i metluv nedir?
- Risalet öncesi Hz. Peygamberin durumu nasıldı?