Hz. Nuh’a neden "İkinci Âdem" denilmektedir?

Tarih: 13.06.2020 - 14:05 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hz. Nuh, kavmi içinde Allah’ın dinini 950 sene anlatır (Ankebut, 29/14) ama kavmi “Nuh der, peygamber demez.” Bunun üzerine kavminin helaki için bedduada bulunur, kavmi tufan felaketi ile sularda boğulur.

Hz. Nuh’a "İkinci Âdem" denilir. Bazıları, dünyadaki bütün insan ırklarının Hz. Nuh'un üç oğlu olan "Ham, Sam ve Yafes"ten geldiğini söylerler. Bunu, tufanda inkârcı insanların toptan helak edilmelerine dayandırırlar. Bu bağlamda mesela Araplar ve Yahudilerin Sam’dan, Türklerin Yafes’ten geldiği nazara verilir.

Burada göz ardı edilen bir durum şudur: Gemide sadece Hz. Nuh’un oğulları yoktu,  -sayıları az da olsa- ehl-i iman da aynı gemideydi. Kur'an bunu şöyle anlatır:

حَتّٰٓى اِذَا جَٓاءَ اَمْرُنَا وَفَارَ التَّنُّورُۙ قُلْنَا احْمِلْ ف۪يهَا مِنْ كُلٍّ زَوْجَيْنِ اثْنَيْنِ وَاَهْلَكَ اِلَّا مَنْ سَبَقَ عَلَيْهِ الْقَوْلُ وَمَنْ اٰمَنَۜ وَمَٓا اٰمَنَ مَعَهُٓ اِلَّا قَل۪يلٌ  

“Nihayet azabımız gelip kazan kaynadığında Nuh’a dedik ki: Her birinden erkekli dişili birer çift ve -kendilerine azap sözümüz geçenler müstesna- ehlini ve iman edenleri gemiye bindir. Ve zaten onunla beraber iman edenler pek azdı.” (Hud, 11/40)

Bazı rivayetlerde gemiye binen insanların seksen bir kişi olduğu ifade edilir. (İbn Kesir, Tefsîru'l-Kur'ani'l-Azîm, II, 445)

Yine aynı surede Cenab-ı Hakk'ın şöyle demesi nazara verilir:

يَا نُوحُ اهْبِطْ بِسَلاَمٍ مِنَّا وَبَرَكَاتٍ عَلَيْكَ وَعَلٰٓى اُمَمٍ مِمَّنْ مَعَكَۜ ​“Ey Nûh! Sana ve seninle birlikte bulunanlardan birçok ümmete bizden bir selâm (esenlik) ve bereketlerle (gemiden) in.”

Demek ki, tûfandan sonraki insanlar, yalnız Hz. Nuh'un üç oğlunun sülâlesinden ibaret değildir. Hz. Nuh’la beraber bulunan diğer müminlerin sülâleleri de, İlâhi bereketlere mazhar olmuşlardır. (Yazır, Hak Dini Kur’ân Dili, IV, 2785)

Aslında biraz daha geriye gittiğimizde karşımıza Hz. Âdem ve Hz. Havva çıkar, bütün insanlar ve ırklar bunlara dayanır. Bu açıdan baktığımızda, bütün insanları aynı ana-babadan gelen akrabalar olarak görmek mümkündür. Buna dayanarak şöyle diyebiliriz:

Hepimiz peygamber torunlarıyız. Zira atamız Âdem bir peygamberdi.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun