İkindi vaktinin girmesine beş dakika kala öğle namazı kılınabilir mi?

Değerli kardeşimiz,
Namazın farzlarından biri de vaktin girmiş olmasıdır. Mesela, öğle namazı vakti girmeden öğle namazını kılamayız. Namazların kılınma vakitleri ise vaktin girmesiyle başlar, öbür vaktin girmesiyle biter. Bu iki vakit arası namazlarımızı kılabiliriz. Hatta size orijinal bir misal verelim. Konuyu daha iyi anlamanıza faydası olabilir.
Diyelim ki öğle namazınızı geciktirdiniz. İkindi yakın. Hemen namaza durdunuz. Bir rekatı kılıp secdeye vardıktan sonra ikindi vakti girdi. Daha üç rekat öğlenin farzı duruyor. Ne yapacağız? Hemen devam edip kalan üç rekatı da kılacağız, namazımız olur. Çünkü bir hadiste,
“Namazın bir rekatına yetişen hepsine yetişmiş gibidir.”
buyurulur. Bunun gibi akşam namazı da yatsı namazı vakti girinceye kadar devam eder ve yatsı vakti girmeden kılınan her akşam namazı da geçerlidir. Yatsı vakti girmeden akşam namazının bir rekatını kılsak bile, kalan iki rekatı eda olarak tamamlarız.
Fakat bu açıklamalar namazları böyle kılalım anlamıda değildir. Herhangi bir nedenle namaz geç kalmışsa kazaya bırakmadan kılmak içindir. Yoksa namazları vaktin başında kılmak ve sonuna bırakmamak, her Müslümanın dikkat etmesi gereken konulardandır.
Özellikle sabah namazı ile ikindi namazı biraz daha dikkatli kılınması lazımdır. Sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken namaz kılmak, güneşe tapanlara benzeme endişesinden dolayı mekruhtur. Bu sebeple sabah namazı güneş doğmadan önce, ikindi namazını da güneş batmadan önce bitirmek gerekiyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Vaktin çıkmasına yakın namaz kılarken, ezan okunmaya başlarsa, kılınan namaz geçerli olur mu?
- Namazda iken diğer namazın vakti girerse namaz geçerli midir?
- Kılmakta olduğumuz bir namaz esnasında, sonraki vakit için ezan okunursa namaz geçerli olur mu?
- Namazı vaktin sonunda kılmanın bir günahı var mıdır?
- Kerahat vaktinde sabah namazını kılmak: Kerahat vaktinde kılınan sabah namazı kaza yerine geçer deniliyor...
- Öğlen namazının zaruri vakti, ikindi namazının sonuna kadar devam eder, ne demektir?
- Kafirin namazı kafesteki kuşa benzer, anlamında bir hadis var mı?
- Bir vaktin çıkmasına ne kadar kala namaz kılınabilir?
- Şafi mezhebine göre namaz vakitleri nasıldır? İkindi vaktinin yarısına kadar (ikindi kılmamak koşuluyla) öğlen namazı kılınır mı?
- VAKİT
Yorumlar
Verdiginiz hizmetten dolayi Allah razi olsun hocam, cok istifade ediyoruz sitenizden. Aklimiza gelmeyen sorularin cevabini bile aliyoruz,.....
Bildiğim kadarıyla vakit çıkmadan sünneti ve farzı kılıp yetişebileceğimize kanaat getiriyorsak kılmak gerekir. Ancak ikindi vakti kerahat girdiyse sadece ikindinin farzını kılmak gerekir çünkü kerahat vakti namaz kılmak cevapta da belirtildiği üzere mekruhtur.
Tabi ki en güzeli kerahate bırakmamaktır.