Namazda iken diğer namazın vakti girerse namaz geçerli midir?
Değerli kardeşimiz,
Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak Hanefilere göre hafif ışıyıncaya kadar bırakmak, Şafilere göre ise erken karanlık iken kılmak faziletlidir. Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa Hanefilere göre namaz bozulur. Kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekir.
Namazın farzlarından biri de vaktin girmiş olmasıdır. Mesela öğle namazı vakti girmeden öğle namazını kılamayız. Namazların kılınma vakitleri ise vaktin girmesiyle başlar, öbür vaktin girmesiyle biter. Bu iki vakit arası namazlarımızı kılabiliriz. Hatta size orijinal bir misal vereyim. Konuyu daha iyi anlamanıza faydası olabilir:
Diyelim ki öğle namazınızı geciktirdiniz. İkindi yakın. Hemen namaza durdunuz. Bir rekatı kılıp secdeye vardıktan sonra ikindi vakti girdi. Daha üç rekat öğlenin farzı duruyor. Ne yapacağız? Hemen devam edip kalan üç rekatı da kılacağız, namazımız olur. Çünkü bir hadiste buyurulur:
“Kim namazın bir rekatına yetişirse, o namaza yetişmiş demektir." (Buhârî, Mevâkîtu's-Salât 17, 28; Müslim, Mesâcîd 161-162)
Fakat sabah namazı ile ikindi namazı biraz dikkatli kılınması lazımdır. Sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken namaz kılmak, güneşe tapanlara benzememek için mekruhtur. Bu sebeple sabah namazı güneş doğmadan bir-iki dakika önce, ikindi namazını da güneş batmadan önce bitirmek gerekiyor.
Eğer sabah güneş doğmadan selam verdiysek namazımız olur. Bu nedenle güneş doğmadan bir dakika önce bile selam versek namazımız olur.
İşte ikindi namazını akşam güneş batımına sarkıtmamak için dikkatli olmak lazımdır. Güneşin batmasına yakın kılmak bu sebeple mekruhtur. Ancak güneş batmadan bir rekatı kılsak sonra güneş batsa kalan rekatlar tamamlanır. Bu durum hoş olmasa bile yine namazımız caizdir, kabul edilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İkindi vaktinin girmesine beş dakika kala öğle namazı kılınabilir mi?
- Sabah namazından sonra ve ikindi vakti ile akşam ezanı arası uyumak (feylule, gaylule ve kaylule) sağlık açısından ve dinen sakıncalı mıdır?
- Vaktin çıkmasına yakın namaz kılarken, ezan okunmaya başlarsa, kılınan namaz geçerli olur mu?
- Sabah namazının önemi nedir?
- Sünnet / nafile namazlar ve faziletleri ile ilgili hadisler nelerdir?
- VAKIT
- Beş vakit namazı vaktin hangi kısmında kılmak daha faziletlidir?
- Sabah namazının sünnetinin öğleden önce kaza edilmesinin hikmeti nedir?
- Sünnet yerine kaza namazı kılınabilir mi? Bir namaz için hem kazaya hem nafileye niyet edilir mi? Kaza namazı aynı zamanda nafile yerine geçer mi?
- Müminin / Müslümanın bir günü nasıl olmalıdır? Peygamber Efendimiz'in bir günü nasıldı?