Sabah namazının vakti ne zamandır? İmsak vakti girince, ezandan önce sabah namazı kılınabilir mi? Sabah namazının kazası?..
Sabah namazının ve ikindi namazının vakti ne zamana kadar sürer, tam olarak bir sonraki vakit namazın hemen öncesine kadar kılabilir miyiz?
Değerli kardeşimiz,
Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Yani namazınızı takviminizde "imsak" yazan süreden itibaren "güneş" yazan süreye kadar kılabilirsiniz. Sabah namazının vakti bu iki süre arasıdır. Ancak Hanefilere göre güneşin doğmasına yakın, Şafilere göre ise imsaktan biraz sonra kılmak faziletlidir.
Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa Hanifilere göre namaz bozulur; kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekir.
Zamanında sabah namazını kılamayan bir kişi, güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra, öğlen namazı girmeden kılarsa, hem sünnetini hemde farzını beraber kaza eder.
Sabah namazı kazaya kalmışsa ve o gün öğleye kadar kılındığı zaman hem sünnet hem de farzın kazası kılınır. Daha sonra kılındığı zaman sadece farzının kazası kılınır.
İkindi namazının vakti, akşam namazının vaktinin girmesine kadar devam eder. Ancak akşam namazından önceki 45 dakikalık vakit "kerahet vakti" olduğu için, bu zamandan önce kılınmasına dikkat etmek gerekir. Eğer kerahet vaktine kadar kılınmamışsa, kerahet vaktinde ikindinin sünneti terk edilerek sadece farzı kılınır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- VAKIT
- Namazı vaktin sonunda kılmanın bir günahı var mıdır?
- Kerahet vaktinde farz namaz kılınır mı?
- Sabah namazını öğleden önce kaza ederken (vakti çıkan sabah namazına) nasıl niyet edilir?
- Kerahet vakitleri hakkında bilgi verir misiniz? Kerahet vakitlerinde kılınan farz nafile ve kaza namazları geçerli midir?
- Namazda iken diğer namazın vakti girerse namaz geçerli midir?
- Sabah namazının vakti ne zaman başlar ne zaman sona erer?
- Kaza namazını kılmanın mekruh olduğu vakitler nelerdir?
- Sabah namazından sonra kaza ya da nafile namazı kılınır mı? Kerahet vakitleri hakkında bilgi verir misiniz?
- Sabah namazının vakti ne zaman çıkar; öğleye bir saat kalana kadar kılınır diyorlar, doğru mu?
Yorumlar
Allah sizden razı olsun. istediğim her konuda bilgi bulabiliyorum.
peki mesela şimdi sahurda bazen erken uyanıyoruz yemek yiyoruz ezanı ya da imsakı beklemek zorunda kalıyoruz ezanı veya imsağı beklemeden 15-20 dakika öncede sabah namazı kılınabilr mi. böyle durumlar var mı zaruri...
Vakit, namazın şartlarından bir tanesidir. Namaza başlamadan önce bulunması gereken farzlar altı tane olup şunlardır: a) Hadesten temizlenme, b) Necasetten temizlenme, c) Avret yerini örtmek, d) Kabeye yönelmek, e) Vakit, f) Niyet. Bunlara "namazın şartları" da denir. Vakti girilmeden kılınan bir namaz boşa gitmez ve nafile sevabı alırsa da farz namaz yerine geçmez ve kişi namaz borcundan kurtulamaz. Çünkü farzlardan biri yerine gelmemiştir. Sabah namazı vakti dediğimiz imsak vakti girmeden, sabah namazı asla kılınamaz. Ancak bazı yerlerde namaz vakti girdiği halde ezan geç okunmaktadır. Böyle yerlerde ve zamanlarda vakit girdikten sonra ezan okunmasa bile namaz kılınabilir. Farz namazlar ile bunların sünnetleri, vitir namazı, teravih ve bayram namazları için belirli vakitler konulmuştur. Farz namazları sabah, öğle, ikindi, akşam, yatsı namazlarıdır. Cuma namazı da öğle namazı yerine geçer. Vaktinden önce kılınacak farz namaz sahih olmadığı gibi, vaktinden sonraya bırakılan namaz da kazaya kalmış olur. Kur'ân-ı Kerîm'de şöyle buyurulur: "Şüphesiz namaz, mü'minler üzerine vakit ile belirlenmiş olarak farz kılınmıştır" (en-Nisâ, 4/103). Cebrâil aleyhisselâm, Hz. Peygamber'e beş vakit farz namazların başlangıç ve sonunu şöyle belirlemiştir: "Câbir (r.a)'ten rivayete göre şöyle demiştir: "Cebrail (a.s) Allah elçisine gelerek "Kalk namaz kıl" demiştir. Hz. Peygamber güneş tepe noktasından batıya meylettiği zaman öğle namazı kılmıştır. Sonra Cebrâil (a.s) yine ikindi vaktinde gelerek, namaz kılmasını istemiş, Rasûlüllah (s.a.s) kalkıp ikindi namazını kalmıştır. Sonra akşam vaktinde gelip, namaz kılmasını söylemiş, Hz. Peygamber de güneş batınca akşam namazını kılmıştır. Sonra yatsı vaktinde gelip, namaz kılmasını söylemiş ve Hz. Peygamber aydınlık kaybolunca yatsı namazını kılmıştır. Sonra Cebrâil (a.s) sabah vaktinde gelerek, namaz kılmasını söylemiş, Hz. Peygamber de fecr-i sadığın hemen ardından sabah namazını kılmıştır. Sonra ertesi gün öğle vaktinde gelerek, namaz kılmasını söylemiş, Hz. Peygamber, her şeyin gölgesi bir misli uzadığı bir sırada öğle namazını kılmıştır. Sonra ikindi vaktinde gelip, namaz kılmasını söylemiş, o da ikindi namazını her şeyin gölgesini iki katına uzadığı bir sırada kılmıştır. Sonra akşamleyin aynı vakitte geldi ve önceki günün vaktinde kıldırdı. Sonra yatsı vaktinde gecenin yarısı geçtikten sonra veya gecenin üçte biri geçtikten sonra geldi ve Hz. Peygamber yatsı namazını kıldı. Sonra ortalık iyice aydınlanınca geldi ve namaz kılmasını söyledi. O da sabah namazını kıldı. Sonra Cebrâil (a.s) şöyle dedi: "Bu iki vaktin arası sabah vaktidir" (Buhârî, Mevâkît, 24, Ezan,162; Tirmizî, Salât,1; Ahmed b. Hanbpl, I, 382, III, 330, 331, 352, IV, 416; eş-Şevkânî; Neylü'l Evtâr, I, 300). Buhârı, bu hadisin namazların vakitleri konusunda en sağlam hadis olduğunu söylemiştir.
Sabah namazını vaktin sonuna doğru kılınırsa geçerli mi?
Sabah namazı güneş doğmadan biraz önce de kılınırsa namaz geçerli olur. Yeter ki namaz vaktinde kılınsın.
Allah (c.c) razı olsun.Çok güzel bir site.Emeği geçen herkese teşekkürler.