Sabah namazının vakti ne zaman başlar ne zaman sona erer?
- Ezan neden imsaktan bir saat sonra okunuyor?
Değerli kardeşimiz,
Sabah namazının vakti imsak ile girer, güneşin doğması ile biter. Ancak Hanefilere göre hafif ışıyıncaya kadar bırakmak, Şafiilere göre ise erken, karanlık iken kılmak faziletlidir.
Hanefi mezhebinde sabah namazının geç kılınması daha faziletli olduğu için, imsaktan hemen sonra kılınmamaktadır.
Ayrıca ezan imsak vaktinde değil de namaza başlanacağı vakit ezan okunur ki, insanlar namazın kılındığı vakti bilip cemaate gelsinler diye namazdan önce okunmaktadır.
İmsak girer girmez de namaz kılınabilir; ezanı beklemek şart değildir.
Tam namaz kılarken ve namaz bitmeden güneş doğarsa, Hanefilere göre namaz bozulur. Bu namazı kerahet vakti çıktıktan sonra yeniden kılmak gerekir.
Zamanında sabah namazını kılamayan bir Müslüman, güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra öğlen namazı girmeden (kerahet vaktinden önce) kılarsa, hem sünnetini hem de farzını beraber kaza eder.
Namazları bilerek kazaya bırakmak büyük günahtır... Bu durmda hem tövbe etmek hem de ilk fırsatta kaza etmek gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sabah namazının vakti ne zaman çıkar; öğleye bir saat kalana kadar kılınır diyorlar, doğru mu?
- Sabah namazının sünnetinin öğleden önce kaza edilmesinin hikmeti nedir?
- Sabah namazının vakti en son ne zamana kadardır? Hava bulutlu olduğu günlerde ne yapılmalıdır; takvimlere göre mi hareket edilmeli?
- Sabah namazının farzından önce sünnet kılınmamışsa, kerahet vakti çıktıktan sonra kaza edilir mi? Sabah namazından sonra neden namazın sünneti kılınmaz?
- Sünnet yerine kaza namazı kılınabilir mi? Bir namaz için hem kazaya hem nafileye niyet edilir mi? Kaza namazı aynı zamanda nafile yerine geçer mi?
- Sabah namazının önemi nedir?
- Kaza namazını kılmanın mekruh olduğu vakitler nelerdir?
- KAZA NAMAZI
- Kaza namazı nasıl kılınır?
- Evde namaz kılarken ezan okumak gerekir mi? Hoparlörle ezan, merkezi ezan caiz midir? Ezanla ve kametle ilgili hükümler...
Yorumlar
BEN BUNA BENZER BİR SORU SORDUM BUGÜN.. ARADIĞIM SORUNUN CEVABI VARMIŞ ZATEN KUSURA BAKMAYIN.. ALLAH RAZI OLSUN ELLERİNİZE DİLİNİZE SAĞLIK..
Zamanında sabah namazını kılamayan bir kişi güneş doğduktan ve kerahet vakti çıktıktan sonra öğlen namazı girmeden kılarsa hem sünnetini hemde farzını beraber kaza eder. Sünnet kaza edilir mi?
evet sabah namazının sünneti kaza edilir.çünkü efendimiz a.s da böyle kılmıştı.yoksa insanların kendi çıkardığı birşey değil.peygamber efendimiz bir savaşa giderken nöbetçiyi uyariyor ve sabah namazı vakti gelince bizi uyandır diyor.ancak nöbetçide uyuyaklıyor ve efendimiz güneş doğduktan sonra uyanıyorlar.ve de kazaya hem sünneti hem de farzı kılıyor.
Vaktinde kılınmamış olan beş vakit farz namazların, kazası farz. Vitir namazı gibi vacip kazası da vaciptir. Namazların sünnetlerinin durumu ise şöyledir: Sabah namazının farzıyla birlikte sünneti vaktinde kılmamışsa, güneşin doğuşundan sonra istivâ (gündüzün ortası) vaktine kadar bu sünnet farzı ile birlikte kaza edilir. Güneşin doğuşundan önce veya istivadan sonra kaza edilmez. Öğle namazının ilk sünneti cemaatle farza yetişmek için terkedilirse farzdan sonra ve son iki rekat sünnetten önce kaza edilir. Son iki rekattan sonra da kaza edilebilir. Burada sünnet için kaza teriminin kullanılması mecaz yoluyladır (bk. İbn Abidin, Reddu'l-Muhtâr ale'd-Dürri'l-Muhtâr, İstanbul 1984, II, 65).