Büyük günah işlemek insanı kâfir yapar mı?
Değerli kardeşimiz,
َمَنْ لَمْ يَحْكُمْ بِمَٓا اَنْزَلَ اللّٰهُ فاُولٰٓئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ
“Kim Allah’ın indirdiği ile hükmetmezse, işte onlar kâfirlerin ta kendileridir.” (Maide, 5/44)
İslam Tarihinde en fazla tartışlan konulardan biri mürtekib-i kebire, yani büyük günah işleyenin durumu olmuştur. Haricilere göre, büyük günahlar insanı kâfir yapar, böyle günahları işleyenler ebedi cehennemliktir. Yine onlara göre iman-küfür ortası yoktur ve amel imandan bir cüzdür. Günümüzde de bazıları -her ne kadar “biz hariciyiz” demeseler de- aynı zihniyete sahiptirler.
Bu konuda şu esaslara dikkat çekmekte fayda görüyoruz:
- İnsan günaha meyilli bir varlıktır. Nefsine mağlup olup şeytanın peşinden gitmeye müsaittir. Ama tövbe kapısı can boğazdan gidinceye kadar açıktır. Dolayısıyla, günaha girenin kâfir olduğunu kabul etmek ağır bir hükümdür. Günahkâr mümine “kâfir” değil “fasık” adı verilir.
- Ebedi cehennem kâfirler içindir. Günahları sevaplarından fazla olan bir mümin, cehennemde ebedi kalmaz, cezasını çektikten sonra çıkar.
İman bir ağacın köklerine, amel de onun meyvelerine benzetilebilir. Kökler zayıfsa meyveler az ve cılız olur. Onun gibi, amelde noksanlık imanın zayıf olmasına delalet eder. Mesela nice içki içen kimse vardır ki bu halden kurtulmak ister, kalben pişmanlık duyar, “Allah'ım, beni bu halden kurtar.” diye yalvarır. Böylelerine “kâfir” deme hakkımız yoktur. Ama eğer bir insan hiç pişman olmadan gönül rahatlığıyla büyük günahları işliyorsa, bunun imandan nasibi olmadığı ortadadır.
- Nefis ve şeytana mağlup olup günaha girmek insanı kâfir yapmaz, ama o günahın günah olduğunu inkâr etmek insanı küfre sokar. Sözgelimi içki içen bir insan, içki içmesinden dolayı kâfir olmaz. Ama içki içmeyen birisi “İçki haram değildir.” dese küfre düşer. Çünkü içkinin haram oluşu ayetle sabittir. Kur’an’ın herhangi bir hükmünü kabul etmemek ise, insanı dinden çıkarır.
- İnsan, nefsine karşı tavizsiz, başkalarına karşı müsamahalı olmalı, kendi eksik ve kusurlarını görmek, devamlı başkalarının eksik ve kusurlarını görmekten onu alıkoymalıdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Büyük günah işleyene ne denir?
- Amel imandan bir cüz müdür?
- Ateist ve Mümin İçin Hayatın Anlamı Nedir?
- Sahabe, yanılmaz mıdır?
- İlahi emir ve yasaklar karşısında insanların durumu kaça ayrılır?
- Tasavvuf ve şarap ilişkisini açıklar mısınız?
- ''Tekfir'' ne demektir?
- İçki ve kumarın faydaları var mı?
- Kelimelerin lügat ve ıstılah anlamlarında iltibas nasıl oluyor?
- İnsanoğluna nübüvvet zorunlu mudur?