Tanıdığımız namahrem genç bayanlara selam verip nasıl olduklarını sormak caiz midir?
- Tanıdığımız namahrem genç yaşlı bayanlara selam verip, varsa ihtiyaçları ihtiyaçlarını gidermek niyetiyle hallerini hatırlarını, nasıl olduklarını sormak haram mı?
- Haramsa nedenini mantıklı bir tarzda açıklar mısınız?
- Peygamberimiz (a.s.m.) hayatında hiç mi namahrem kadınlara hallerini hatırlarını sormadı?
- Genç bayanlara selam vermek veya konuşmak hangi durumlarda haram olur, bunun mantığı nedir?
Değerli kardeşimiz,
İslam’da “sedd-i zerayi” diye bir prensip vardır. Bunun anlamı: “en ufak bir şekilde de olsa kötülüğe götürme ihtimali olan yolları kapatmak”tır.
İnsanın doğasında var olan dürtülerin en coşkulu olanı veya olanlardan birisi cinsel dürtü olduğu ilmen de kabul edilmiştir. Kur’an’da “gayrimeşru ilişkiler”, fuhuş ve çirkin yol olarak belirtilmiştir.
İşte İslam nazarında zina suçu, çok çirkin ve pek alçak bir eylem ve aynı zamanda pek cazibeli ve her zaman çokça revaçta olabilen bir günahtır. Bu açıdan görünürde çok cazibeli ve hakikat nazarında pek tiksindirici ve şahısların ferdi kişiliğini zedelediği gibi, ailevi, sosyal hayatı da zehir eden zina gibi bir suçun çirkinliğine ve oraya bakan her türlü pencereyi ve hatta en ufak delikleri kapatmaya çalışma yolunda azami dikkat etmek, İslam gibi nezih bir dinin önemli görevleri arasındadır.
Bu ve benzeri sebeplerden ötürü, İslam’da özellikle genç kadınlara selam vermek, hal-hatır sormak gibi hususlar da kotalanmıştır. Çünkü, dünyevi ve uhrevi büyük zararlara sebebiyet veren zina gibi bulaşıcı bir virüsün yayılmaması için, onu karantinaya almak koruyucu hekimlik açısından son derece önemlidir.
İslam hukukunda genellikle “fitneye sebep olma durumu”na vurgu yapılması, bu karantina usulüne uygun bir tedbirdir.
- Bununla beraber, namahrem kadınlarla -bir iş münasebetiyle- gereği kadar / ihtiyaç miktarı konuşmakta bir sakınca yoktur. Yeter ki, zina virüsünün bulaşmasına sebep olabilen halvet gibi tehlikeli bir ortam olmasın. (bk. V. Zuhaylî, el-Fıkhu’l-İslami, 3/560-564)
- Buhari, Sahih’inde “Erkeklerin kadınlara, kadınların da erkeklere selam vermesi” (Buhari, İstizan,16) manasına gelen bir başlık kullanmıştır.
İbn Hacer’e göre, Buhari’nin bu başlığı kullanması, buna ters düşen bazı rivayetlere cevap vermek içindir. (İbn Hacer, Fethu’l-Bari, 11/33)
- Hz. Esma binti Yezid anlatıyor:
“Resulullah (benim de içinde bulunduğum) bazı kadınlara uğradı ve bize selam verdi.” (bk. Ebu Davud, Sünnet,148; Tirmizi, İstizan,9; İbn Mace, Edeb,14)
Buhari’nin şarihlerinden İbn Battal gibi alimlerin belirttiğine göre, “fitne, fesat, dedikodu” ihtimali olmadığı sürece, erkeklerin genç olmayan kadınlara, kadınların da erkeklere selam vermesi caizdir. (bk. İbn Battal, 9/28; İbn Hacer,11/34)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Buhari Ehl-i Beyt imamlarından olan İmam Cafer-i Sadık’tan neden hadis almamıştır?
- Namazda gözlerini göğe diken kör mü olur?
- Kadınlarla bir arada, Peygamberimiz mi yoksa sahabe mi yemek yemişler?
- Hz. Muhammed’in yabancı kadınlarla iletişimi nasıldı?
- Rızkım mızrağımın gölgesi altına konulmuştur, hadisi sahih midir?
- Hapşırınca elhamdülillah... diyen, kulak ve dil ağrısı çekmez mi?
- Hz. Ebu Bekir'in Sıddık ismi Hz. Ali'ye mi ait?
- El, baş ve işaretle selam vermek, Yahudi ve Hristiyan adeti midir?
- Peygamberimiz kadınlara muhatap olup hal hatır sormuş mudur?
- Hz. Aişe, Peygamberimiz öldükten sonra yüzüne vurmuş mu?