Buhari Ehl-i Beyt imamlarından olan İmam Cafer-i Sadık’tan neden hadis almamıştır?
- Buhari, Harici olan Umran b. Hattan’dan neden hadis rivayet etmiştir?
Değerli kardeşimiz,
İbn Hacer’in bildirdiğine göre, Ehl-i sünnet hadisçilerin otoriterleri sayılan alimler onun "sika" olduğunu söylemişlerdir. Hatta İbn Ebi Hatim gibi bir cerh-tadil otoritesi, babasından naklen: “Cefar-i Sadık gibi bir büyük insanın sika olup olmadığından sormak bile abestir.” manasına gelen ifadeler kullanmıştır(bk. Tahzib, 2/103-104).
İmam-ı Azam ve İmam-ı Malik de ondan hadis rivayet etmiştir. İmam Şafii onun sika olduğunu söylemiştir. İmam Malik, onun hakkında şu övücü tespitler yapmıştır:
“Ben Cefar-i Sadık’ın yanın her gittiğimde, mutlaka onu ya namazda ya oruçlu yahut da Kur’ân okurken gördüm. Abdestli olmadan asla hadis rivayet etmezdi.” (a.g.y).
İmam Cefar-i Sadık 148’de vefat etmiştir. Buhari ise 256’da vefat etmiştir. Buna göre, Buhari’nin doğrudan ondan rivayet etme imkânı yoktur. Bundan anlaşılıyor ki, Buhari’nin ondan hadis rivayet etmemesi, onun şahsından değil, ondan rivayet eden bazı kimselere itimat etmemesindedir.
Umran b. Hattan’ın son zamanlarında Harici mezhebinden döndüğü ve Buhari’nin de bu sebeple ondan hadis rivayet ettiğine dair bilgiler vardır. Bununla beraber, bu adamın Harici olmasına rağmen sika bir kişi olduğu bildirlmektedir.(bk. İbn Hacer, Tahzib, 8/138).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İmam Şafi kendi kitaplarında, İmam Azam Ebu Hanife için uğursuz demiş midir?
- Allah ve Resülünün verdiği nimetlere hamdolsun, demek caiz midir?
- Caferilerin namazın sonunda sağa sola dönmeden selam vermelerinin kaynağı var mıdır?
- İmamlığın peygamberlikten üstün olduğu iddiası Kur'an’da geçer mi?
- “Allah insana kaldıramayacağı yükü yüklemez.” (Bakara, 2/286) ayetinin ahireti de kapsadığını söyleyemez miyiz?
- Hz. Ömer, teravih namazı için “güzel bir bidat” demiş midir?
- İslam'ın, sosyo-ekonomik hayatta yetersiz kalacağı iddiasına nasıl cevap verirsiniz?
- "Orada (cennette) istedikleri her şey onlarındır, üstelik katımızda fazlası da vardır." (Kaf, 50/35) ayetini nasıl anlamalıyız?
- “... bir kesimi faydalandırdığımız dünya hayatının çekiciliğine gözlerini dikme.” (Tâhâ, 20/131) ayetine göre, faydalanan kesim Rabbimizin nimeti değil midir?
- "Savaş esiri olarak aldığınız cariyeler müstesna, evli kadınlar da size haram kılındı." (Nisa, 4/24) Bu ayet nazil olmadan önce evli kadınlarla başka erkekler evlenebiliyor muydu?