Sınırlara uymayan kardeşime ne diyeyim?

Tarih: 28.04.2024 - 06:47 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kız kardeşimin sevgilisi var. Aileler de görüşüyor yakında inşallah sözü olacak. Ama kardeşim İslami sınırlara pek dikkat etmiyor (Allah ıslah etsin).
- Daha önce uyarmıştım. Ama mahrem olmamasına rağmen rahatça görüşüp, yalnız kalabiliyorlar. Yani şu anki genç ilişkiler gibi denilebilir. Benim bu durumda tutunacağım tavır ne olmalı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle sorumluluk şuuruna sahip birisi olarak, haram ve helal konusunda göstermiş olduğunuz hassasiyet için sizi tebrik ederiz. Ayrıca sizin ve sizin gibi takva sahibi kardeşlerimizin bu hassasiyetinin devam etmesini de Rabbimizden niyaz ederiz. Çünkü maalesef günümüzde dizi ve sosyal medya aracılığı ile bazı haramlar normalleştirilmeye çalışılmaktadır.

İlk başta bize uzak gibi duran davranış ve tutumlar, tavır alınmazsa, en azından zihinsel olarak tepki gösterilmezse, bizim normalimiz olmaya başlarlar. Öyle ki zamanla bunların doğru olduğunu, asıl yanlışın bizim dini ve kültürel değerlerimiz olduğuna inanmaya başlarız.

İşte bu aşamaya gelmemek için çok dikkatli olunmalı ve dini hassasiyetlerimizi her zaman ve her zeminde canlı tutmalıyız.

Kardeşinizle ilişkilerinizin nasıl olduğunu ve aranızdaki yaş farkının ne olduğunu bilmiyoruz. Yani aranızdaki ilişki abla ve kardeş ilişkisi mi yoksa aynı yaştaki iki kardeş gibi midir? Eğer abla-kardeş ilişkisi varsa ona sınırlarını hatırlatmak sizin de sorumluluğunuzdadır. Ancak burada iki şeye dikkat etseniz sözleriniz daha tesirli olur:

Öncelikle; onun içinde bulunduğu duygusal yoğunluğu ve yaşadığı duyguların aklının önüne geçtiği gerçeğini kabullenin ve ona öyle yaklaşın. Yani içinde bulunduğu duygulardan dolayı istese bile sağlıklı düşünemeyeceği ve davranamayacağını bilin. Aksi hâlde kendisini anlaşılmamış hissedecek, daha doğrusu sizi hiç anlayamayacaktır. Ablası bile olsanız, bu durumda eleştiri kabul etmeyeceği gibi, tavsiye de dinleyecek ruh hâline de sahip değildir.

Size düşen şey, güzel bir üslupla, onu çok sevdiğinizi, nişanından dolayı çok sevindiğinizi, heyecan duyduğunuzu ifade edin. Haramlar konusunda da ona hafiften sorular sorarak farkındalığını artırmaya çalışın.

Mesela “Canım benim sözlünle nikâhlanmadan, kapalı mekânlarda görüşmen seni günaha sokmaz mı? Böyle hayırlı bir yolculuğa çıkarken harama ve helale dikkat etsen acaba ileride daha huzurlu ve mutlu olamaz mısın?” “Haramla başlayan bir beraberlik, sana aile saadeti getirir mi?” gibi sorularla onun düşünmesini sağlayabilirsiniz.

İkinci olarak, bu duygusal yoğunlukta cehennem korkusu veya günah korkusu ona uzak gelebileceği için, haramın kısa vadedeki zararlarından söz edebilirsiniz.

Mesela, bir hanımın düğünden önce kendisini korumamasının, kapalı mekanlarda nikâhsız bir erkekle birlikte sohbet etmesinin onun değerini düşüreceğinden söz edebilirsiniz. Çünkü bir hanım ne kadar kendisini korursa, hassas davranırsa, müstakbel kocasının nazarında o kadar değerli olur.

Ayrıca ateşle barutun bir yerde bulunmayacağından söz ederek, düğün öncesi yaşanacak olası bir durumun, kişiyi çok zor duruma düşüreceği, eğer nişan bozulursa yaşadıklarından dolayı travma yaşayacağından söz ederek, haramların kısa vadede kişinin başına açacağı sorunlardan söz edebilirsiniz.

Bunların yanında siz değil de kardeşinizin sözünü dinleyeceği bir başka kişiden, kardeşinizle konuşmasını isteyebilirsiniz. En azından aile büyüklerinin haramlar konusunda kardeşinizi uyarmasını ve sınır getirmesini isteyebilirsiniz.

Eğer ilişkiniz açısından bir sorun oluşturmayacaksa, bu durumu müstakbel damat adayı ile de bir abla olarak konuşabilirsiniz. Kardeşinizle ilişkilerinde helal dairenin dışına çıkmamaları konusunu hatırlatmanızda fayda var.

Unutmayın kalplerin tek hakiki sahibi bizi yaratan Yüce Mevlamızdır. Üstesinden gelemediğimiz sıkıntılarda yapacağımız en güzel şeylerden birisi de onun yardımını istemek ve ona iltica etmektir. Her türlü sıkıntı zamanı, aynı zamanda dua zamanıdır. Rabbim dualarınızı kabul etsin, yâr ve yardımcınız olsun.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun