Kardeşim dinden çıktı, ne yapmalıyım?

Tarih: 16.07.2024 - 09:32 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kardeşim dinden çıktığını söyledi ama ailemizdeki herkes bilmiyor. Onlara Müslümanmış gibi davranıyor. Söyle dediğimde de onlar üzülür söylemem diyor.
- Ben ne yapmalıyım?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle ifade edelim ki, bazı kimseler özellikle de bazı gençler, şeytanın telkinleri ile kendi kalplerinin inançlarını ayırmakta zorlanabiliyor. Bu nedenle de şeytanın düşüncelerini, kendi kalplerinden zannetmiş olabiliyorlar.

Bu nedenle hemen dinden çıkmış gibi davranmayın, sorularına ve sorunlarına cevap bulmayan ve çözüm olmaya çalışın.

Ayrıca, bu hassasiyetiniz için sizi tebrik ederiz. Bu durumun bir kardeş için ne kadar üzücü olduğunu tahmin edebiliyoruz. Çünkü kişinin ebedi hayatı söz konusudur. Hiç kimse kardeşini ebedi bir cehenneme mahkûm görmek istemez.

Böyle önemli bir konuda doğru ve dikkatli adım atamak önemlidir. Size bu konuda yararlı bir strateji sunmamız için kardeşinizin yaşını, aranızdaki ilişkinin boyutunu, ailenizin muhtemel yaklaşım biçimlerini, ayrıca kardeşinizin neden dinden çıktığını bilmemiz gerekiyor. Bundan dolayı burada genel bir tavsiyede bulunacağız.

- Kardeşinize daha fazla yakınlık gösterip, onunla bağlarınızı güçlendirin, sizin yanınızda kendisini daha rahat hissetmesini sağlayın. Çünkü sizi sevmesi, size inanması ve kendisine yakın bulması, onun üzerindeki etkinizi artırabilir. Daha çok yardımcı olabilirsiniz, düşüncelerini olumlu yönde gelişmesine destek verebilirsiniz.

- Kardeşinizle bu konu hakkında derinlemesine konuşun ve arkasındaki nedenleri öğrenmeye çalışın. Dine karşı takındığı yeni durum, aileye bir tepkiden mi? Yeni bir kimlik arayışından mı? Arkadaş çevresinin etkisinden mi, yoksa fikri bir saplantıdan mı kaynaklanıyor, öğrenin. Ya da farkında olmadan şeytanın düşüncelerini kendi kalbinden zannediyor, farkına varmaya çalışın.

- Eğer fikri bir saplantıdan değil de başka etkenlerden dolayı dine karşı bir tutum almışsa, konu üzerinde fazla durmayın, onu “dinden çıkmış” diye etiketlemeyin ve ona öyle davranmayın. Konu hakkında ailenize de bir şey söylemeyin.

- Ama eğer fikri bir saplantıdan dolayı dinden çıkmış ise, çevrenizde dini konularda donanımlı birisi ile istişare ederek, onunla sohbet etmesini sağlayın. Çünkü onu ancak, kendisinden büyük, saygın ve donanımlı bir kişi ikna edebilir.

- Kardeşinizle din üzerinde konuşurken, saygılı ve nazik olun. Onun bakış açısını anlamaya çalışın. Tartışmalarınızı düşmanca bir tavırla değil, sevgi ve merhametle yapın. Aksi hâlde bulunduğu pozisyonu istemeden savunmak zorunda kalır ve zamanla savunduğu şeylere inanmaya başlar.

- İnanmanın önemini anlatın, inanmanın size neler kattığını, kendinizi nasıl hissettiğinizi anlatın. Dine inanmanın olumlu yönlerini ve hayatınıza kattığı değerleri somut örneklerle anlatın. İnancınızın sizi nasıl bir insan hâline getirdiği ve hayatınızı nasıl olumlu şekillendirdiğini vurgulayın.

- İnancınızın günlük hayatınızda size nasıl rehberlik ettiğini, hayatınızı daha sağlıklı ve dengeli geçirdiğinizi somut örneklerle anlatın.

- Kardeşinizin her sorusunu ciddiye alın, açık ve mantıklı cevaplar vermeye çalışın.

- Kardeşinize dini inancı güçlendirecek kitaplar, videolara, makaleler önerin.

- Kardeşinizi inanması için asla zorlamayın, hidayet Allah’ın elindedir. Bunun için size düşen şey hidayet vermesi için Allah’a bol bol dua edin.

Linklere tıklayarak beraber izlemenizi istirham ederiz:

Allah’ın Varlığına İman.

Allah’ın Birliğine İman.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun