Bir ayette "Gök üstünüze düşmesin diye biz onu havada tutuyoruz." deniyor. Gök nasıl üstümüze düşebilir?
Değerli kardeşimiz,
İlgili ayetin meali şöyledir:
"Allah'ın yerde olanları ve emriyle denizlerde yürüyen gemileri buyruğunuz altına vermiş olduğunu; buyruğu olmaksızın yere düşmemesi için göğü O'nun tuttuğunu görmez misin? Doğrusu Allah insanlara karşı şefkatli ve merhametli olandır." (Hac, 22/65).
Semâvât; yıldızların, güneş sistemlerinin ve galaksilerin kendi yörüngelerinde seyrettikleri uzayı ifade eder.
Yüce Allah burada bir tabiat kanununa işaret etmekte, gök yüzündeki bu cisimleri bizim görebileceğimiz bir direk olmaksızın kudretiyle yükselttip ve yönettiğini(Rad, 13/2) haber vermektedir. O, bu büyük kütleleri uzay boşluğunda hareket eden bir sisteme bağlamış, bunları birbirinden uzak tutmak ve birbirine çarpmamalarını sağlamak için bu kütlelere merkezkaç kuvveti ve kütlesel çekim gücü yerleştirmiş, böylece bir denge sağlamak suretiyle bunların sonsuz olarak birbirlerinden uzaklaşmalarını veya birbiri üzerine düşmelerini önlemiştir.
"Kendi izni olmadıkça yer kürenin üzerine düşmemesi için göğü tutan da O'dur."
ayeti, bu cisimler arasındaki ilâhî nizama işaret etmektedir.
Bu ayetler her şeyin Allah'ın ilmi, kudreti ve iradesi ile gerçekleştiğini ifade etmektedir. Bütün bunları tesadüflerin oluşturduğunu iddia etmek, en düzenli ve dengeli olayları; dengesiz, düzensiz başıboş olayların meydana getirdiğini kabul etmek olur ki, bunun akıl ve düşünce terazisinde yeri ve anlamı yoktur.
Aklını azçok kullanabilen ve düşünce ufkunu genişletip varlık alemindeki mutlak düzene bakan herkes, tesadüflerin böylesine en ince matematiksel ve fiziksel ölçülerle vücut bulan sistemleri meydana getiremiyeceğini görüp anlar ve o sonsuz kudret karşısında hayranlık ve mahviyet duyarak secdeye kapanır.
Ortada bir plân ve program varsa, mutlaka bir plânlayıcı ve proğramlayıcı vardır. Mükemmel bir düzen varsa, mutlaka akılları aşan bir düzenleyici söz konusudur. Kur'ân ilgili âyetle bu inceliğe dikkatleri çekiyor(Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Anadolu Yayınları: VIII/4053).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kuran’a göre gök çatı mıdır?
- Seyyarelerin yedi gök katına dağıldığına dair rivayet var mı?
- Ayetlerdeki gök ve yer ne demektir?
- Neden yer gök yaratılmadan 1.000 yıl önce deniyor?
- Gökler ile yer eşit mi, gök düz mü?
- Gök tanrı inancı ile İslam arasındaki benzerlikler tesadüf müdür?
- Sahabeler, gök ile yerin birbirinden ayrıldığını tam anlamıyla nasıl yorumlamışlar?
- Her bir cennetin büyüklüğü yer ile gök kadar mı?
- Kafirlerin ölümüne yer ve gök üzülmediğine göre, biz Müslümanların üzülmesi doğru olur mu?
- Yer ve gök bitişikken nasıl ayrıldı?