Sahabeler, gök ile yerin birbirinden ayrıldığını tam anlamıyla nasıl yorumlamışlar?
- Daha önce sitenizde Enbiya süresi 30. ayet ile ilgili yazılanları okudum. Kafamı kurcalayan soru, o dönemde insanlar acaba gök ile yerin birbirinden ayrıldığını tam anlamıyla nasıl yorumlamışlardır?
- Biz bu dönemde büyük patlama teorisi ile kafamızda bir şeyler canlandırabiliyoruz, o dönemde insanları bu ayette geçenlere ikna edecek görüş neydi?
Değerli kardeşimiz,
- Her ayetin her asra bakan manaları vardır. O asrın insanları, o manaları anlarlar ve Kur’an’ın vermek istediğini alırlar. Kıyamete kadar da bu durum devam edecektir.
- İlk dönem alimleri bu ayette geçen “RETK” (bitişik olmak) ile “FETK” (ayırmak) kelimelerine çok güzel anlamlar verdiklerini görüyoruz:
a) İbn Abbas: Gök ile yer bitişik idi, Allah onları ayırdı, gökleri yukarıya yeri aşağıya yerleşirdi. (Taberi, Razi, ilgili yer)
b) Hasan Basri-Katade: Gök ile yer önceden “bitişik” idi. Sonra bu hava (boşluk/atmosfer) ile arlarını ayırdı. (Taberi, Razi, a.y)
- Bazı rivayetlere göre bu görüşü ilk savunan İbn Abbas’tır. (Beğavi, Maverdi, Razi, ilgili yer)
c) Mücahid: Yer ile gök birbirine değil, kendi aralarında (katmanları itibariyle) bitişik idi. Sonra Allah hem göğü hem yerküresini kendi içinde yedişer katmanlara ayırdı. (Beğavi, Maverdi, Razi, a.y)
d) İkrime, İbn Zeyd: “Gök RETK idi yağmur yağdırmazdı. Yer RETK idi bitki bitirmezdi. Sonra Allah onları FETK etti (atmosfer yarattı) göklerden (yukarıdan) yağmur, yerden bitkiler bitirdi. (Taberi, a.y)
- Bu görüşün aynı zamanda İbn Abbas, Hasan Basri ve müfessirlerin büyük çoğunluğuna ait olduğu bildirilmiştir. (bk. Razi a.y)
- Taberi, bu son görüşü benimsemiştir. (Taberi, a.y)
e) Bazılarına göre, gök ile yer karanlık ile RETK idi, sonra Allah onları aydınlık/ışık ile FETK etti. (bk. İbn Atıyye, ilgili yer)
f) Ebu Müslim el-Isfahani: Ayette yer alan RETK: yokluk, FETK ise yaratma manasına gelir. Yani, gök ile yer önce yok idi sonra Allah onları var etti. (Razi, a.y)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ayette kullanılan fetk kelimesi tohumun filizlenmesinde nasıl kullanılır?
- İnsanlar görmediği halde, göklerle yerin ayrılmasını görmediler mi diye soruluyor?
- “Ona bir cin bile dokunmamıştır.” ayetine göre, cinlerle cinsel ilişki mümkün müdür?
- Enam suresi 59. ayeti sadece levh-i mahfuz olarak anlayan alimler var mı?
- Karun iman etmiş midir, nerede vefat etmiştir ve o da Kızıldeniz’den geçmiş midir?
- Erkek isimlerini kendiniz alıp kadın isimlerini tanrıya veriyorsunuz öyle mi?
- Nisa Suresi 11. ayete göre, vefat edenin mirasından annesi ne kadar alır?
- Kuran, kaffeten linnas ile bütün insanlara gönderilmiş olmuyor mu?
- Nuh Tufanı ve Âd kavminin helakının olduğu gün haricinde, her bir yağmur damlası bir melek gözetiminde iner, sözü kime aittir?
- Yedi kat yerden her birinin arasında 500 ya da 700 sene olduğu doğru mu?