Neden paradoks olan iki tane sonsuz güç, ilim ve akıl sahibi ilah bir anda olamıyor?
- https://sorularlaislamiyet.com/paradokslarin-dogrulugu-var-midir
- Şu linkte sizin yazdığınız yazıya göre 2 zıt şey bir anda olabiliyor ise neden paradoks olan 2 tane sonsuz güç, ilim ve akıl sahibi ilah bir anda olamıyor?
- Anlamadığım için soruyorum, yani bir elektronun aynı anda hem parçacık hem de alan karakterini göstermesi, ya da aynı anda kendi döngüsünün her yerinde bulunması nedeni ile hem konum hem de momentumunun tespit edilememesi gibi temel atom altı olgular paradoksal bir durum söz konusu olabiliyor iken neden 2 tane sonsuz güç ve kudret sahibi ilah olamıyor veya neden yaratıcı olmaksızın yaratılan olamıyor, netice itibariyle kafamızın almadığı paradoksal durumlar gerçekleşmiyor mu?
Değerli kardeşimiz,
Aynı anda iki ilah olması paradoksa değil imkânsız kategorisine girer.
Allahu Teala için ilim, irade ve kudret sıfatlarıyla her mekanda bulunup aynı zamanda tüm mekanlardan münezzeh oluşu, bizim için paradoksaldır.
Ya da Allahu tealanın bizden nihayetsiz uzaklığı ile beraber bize bizden yakın olması, bizim için paradoksaldır.
Bu özellikler vacibü’l-vucut kategorisine aittir.
Biz bu özellikleri anlayamadığımız için bizim için paradoksal olur. Bu özelliklerin paradoksallığı Allahu Teala için değil biz mümkün varlıkların algısındaki durum içindir. İlahi sıfatları paradoksal olarak algılayabiliriz.
Ancak ilahi zat ve sıfatları ile ilgili olarak mutlak varlık ile mutlak yokluk bir arada olamaz.
Kuantum dünyası ise mümkün varlık kategorisine girer. Kuantum gözlemini biz yaptığımız için buradaki olgular bizim için paradoksaldır.
Parçacıkların aynı anda hem dalga hem parçacık oluşu nitelik değişimidir. Yoksa gerçek bir yokluk söz konusu değildir. Parçacık da desek dalga da desek her iki durum da varlık niteliğidir.
Yine elektronun kendi döngüsünün aynı anda her yerinde bulunması mutlak varlık ve mutlak yokluk birlikteliği değildir. Sadece mekân ve hız arasındaki ilişkinin sıfıra yakın olma durumudur. Yani yalnızca varlıkta güçlü olmak anlamına gelir. Varlık ile yokluk kavramlarını birbirine asla eşitlemez.
Bu durum biz aynı anda her yerde bulunamadığımız için bize göre paradoksaldır.
Allahu Teala ile ilgili aynı anda iki ilah bulunması ise mutlak ve zorunlu var olanın aynı anda mutlak ve zorunlu var olan bir başkası ile birlikte bulunması anlamına gelir. Bu ise gerçek varlık ve gerçek yokluk birlikteliği demektir. Zira bir şey mutlak iken ondan başka mutlağın olması mümteni yani imkânsızdır. İki mutlak asla olamaz. Mutlak olanla birlikte sınırlı bir ilahın olması da mümkün değildir zira hem mutlaklığı sonlandırır hem de sınırlı olanı yok eder.
Dolayısıyla mutlak olmayan sınırlı ilahlar ise ilah değildir.
Kuantumun paradoksal durumları mümkün kategorisindeki niteliksel olgulardır.
Allahu tealanın sıfat tecellilerine bu alan daha yakın olduğu için bu hususiyetler bizim tarafımızdan paradoksal olarak algılanmaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Paradoksların doğruluğu var mıdır?
- Evren hiçlikten oluşamaz mı?
- Aciz olan, neden ilah olamaz?
- Olumsallık nedir, determinizm ile ilişkisi nedir?
- İnanmaya Direnen Birinin Son Soruları
- Yokluk yaratıldı mı?
- Deizmi neden yanlışlayamıyorum?
- Allah kendisinden büyük bir (taş) varlık yaratabilir mi?
- Çift yarık deneyindeki atomun hareketlerinin şuurlu gibi olmasını İslami açıdan değerlendirir misiniz?
- Madde sonsuza kadar bölünebilir mi?