Kuran'ın bütünlüğünü açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Kur'an'ın Bütünlüğü
اَفَلَا يَتَدَبَّرُونَ الْقُرْاٰنَۜ وَلَوْ كَانَ مِنْ عِنْدِ غَيْرِ اللّٰهِ لَوَجَدُوا ف۪يهِ اخْتِلَافًا كَث۪يرًا “Kur'an'ı düşünmüyorlar mı? Eğer Allahtan başkasından olsaydı, onun içinde çok çelişkiler bulurlardı.” (Nisa, 4/82)
Kur'an'ın tamamı birbiriyle bütünlük arzeder. Bu yüzden, Kur'anın en kuvvetli tefsiri, Kur'anın Kur'anla tefsiridir. Çünkü bir yerde kısa geçilen bir durum başka yerde uzunca anlatılmakta, bir ayette kapalı olan bir durum bir başka ayette vuzuha kavuşturulmaktadır.
İnsanın her bir azası, olması gereken yerde bulunduğu gibi, Kur'an'ın bütün sûreleri de bulunmaları gereken yerlerdedir. Meselâ, insan için baş ne ise, Kur'an için de Fatiha odur. Fatiha sûresi, Kur'an'ın bir fihristi durumundadır. Kur'anın tamamı, Fatiha'nın açılımıdır.
Nahl suresi, "Şüphesiz Allah, takva sahipleriyle ve muhsin olanlarla (iyi ve güzel iş yapanlarla) beraberdir." (Nahl, 16/128) âyetiyle biter. Bu sûreden sonra gelen İsra sûresi, en ziyade takva sahibi olan ve en fazla iyi ve güzel iş yapan Hz. Peygamberin (asm) mi'racıyla başlar. İsra sûresi, "Elhamdülillâh" demeyi emreden bir âyetle noktalanır. Peşinde gelen Kehf sûresi "Elhamdülillâh" ile giriş yapar.
Hac sûresi, "... Rabbinize ibadet edin ve hayır işleyin, ta ki felâha eresiniz." (Hac, 22/78) âyetiyle son bulur. Sonra gelen Mü'minun sûresi, "Müminler felâh buldu…" diyerek müjde verir.
Vâkıa sûresi, "Azamet sahibi Rabbini tesbih et." (Vakıa, 56/96) emriyle sona erer. Hemen peşindeki Hadid sûresi, "Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah'ı tesbih eder." ifadesiyle başlar...
Mushaf tertibine göre Kur'an'da ilk emir, "Ey insanlar! Sizi ve sizden öncekileri yaratan Rabbinize ibadet edin!" âyetidir. (Bakara, 2/21) Bundan sonra gelen bütün emirler ve yasaklar bu ilk emrin açılımı şeklindedir. Zira ibadet, Allah'a itaattir; Onun emirlerini yapmaktan, yasaklarından kaçmaktan ibarettir.
Kur'an'da bütün insanlara hitap ederek başlayan iki sûre vardır: Nisâ ve Hac sûreleri. Bunlardan birincisi Kur'an'ın ilk yarısının, diğeri de ikinci yarısının dördüncü sûresidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- ''Şirk'' nedir?
- Duada vesile edinmek caiz mi?
- Kuran'ın sure bütünlüğüne bir örnek verir misiniz?
- Kur'anda sadece zahiri mana mı vardır?
- Kuran'ın tamamı tamamıyla nasıl irtibatlıdır?
- Kur’anın etki (tesir) gücünü açıklar mısınız?
- İçtihada olan ihtiyacı açıklar mısınız?
- Kur'an üslûbu ile insan üslûbu arasındaki fark nasıldır?
- Tefsir ve tevil arasındaki fark nedir?
- Hz. Peygamberin beşeri yönü nasıldır?