Kuran'ın tamamı tamamıyla nasıl irtibatlıdır?

Tarih: 03.06.2020 - 14:20 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kur'an'a Bir Bütün Olarak Bakmak

وَاِنْ تَعُدُّوا نِعْمَتَ اللّٰهِ لاَ تُحْصُوهَۜا “Eğer Allah'ın nimetini sayacak olsanız, sayıp bitiremezsiniz.” (İbrahim, 14/34 ve Nahl, 16/18.)

Şeyh Sadi’den şöyle bir söz nakledilir: “İnsanın her nefeste iki defa şükretmesi lazım. Biri nefes aldığı için, diğeri verdiği için.” Çünkü verip alamamak da var, alıp verememek de var…

Kur'anın tamamı bir tek kelam hükmünde bir bütünlüğe sahiptir. Mükemmel bir fabrika, nasıl kendi içinde tam bir bütünlük arzeder, bütün birimleri birbiriyle bir şekilde bağlantılı olur, en küçük bir çark, en büyük çark ile alâkalı olarak çalışır. Onun gibi, Kur'anın tamamı tamamıyla irtibatlıdır. Herhangi bir âyetin cümleleri, kelimeleri, harfleri birbirine baktığı gibi, o âyet Kur'anın altı bin küsur ayetiyle de -az veya çok- bir şekilde alâkalıdır. Keza, âyetlerden meydana gelen sûreler birbirine bakar, birbirini takviye eder, böylece Kur'anın tamamı tam bir bütünlük izhar eder.

Misal olarak üstteki âyete bakalım:

Bu âyet Kur'anda İbrahim ve Nahl sûrelerinde geçer. Bu âyetlerden biri

اِنَّ اْلاِنْسَانَ لَظَلُومٌ كَفَّارٌ۟ “Gerçekten de insan çok zalim ve nankördür” şeklinde biterken, diğeri اِنَّ اللّٰهَ لَغَفُورٌ رَح۪يمٌ “Gerçekten Rabbin Gafur-Rahîmdir” şeklinde son bulur. Yani insanın çok zalim ve çok nankör olmasına mukabil, Allah’ın çok çok bağışlayıcı ve çok çok merhamet edici olduğu nazara verilir. (Muhammed Mustafa Aydın, el-Esmaü’l- Hüsna ve Münesebetuha li’l- Âyât, Ümmü’l-Kura Üniversitesi, Mekke, 1989. s. 350) Bunu farkeden insan “Evet, ben çok zalim ve çok nankörüm. Ama benim Rabbim çokça bağışlayan ve çokça merhamet edendir.” diye düşünecek ve ümitsizlikten kurtulacaktır.

Kur'anda sadece iki âyette “Eğer Allah'ın nimetini sayacak olsanız, sayıp bitiremezsiniz.” denilirken, bunlardan birinin insanın zulüm ve nankörlüğüyle, diğerinin ise Allah’ın bağışlayıcı ve merhametli olmasıyla bitmesi, gerçekten dikkat çekici bir bütünlük arzetmektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 73
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun