İman, kendisinden önceki sayfayı siler hadisi kimler için?
"İman, kendisinden önceki sayfayı siler, inanç bakımından sabıka kaydını ortadan kaldırır."
- Bu hadis-i şerif sadece İslam’a dönen gayrimüslimler için mi geçerli, yoksa iman etmiş ama daha sonra dinden çıkıp tekrar iman eden kimseler için de geçerli midir?
- Bu hadis-i şerif kimler için geçerlidir?
Değerli kardeşimiz,
Amr b. As (ra) Müslüman olacağı zaman, Hz. Peygamber (asm) Efendimizden geçmişteki günahlarının affolunmasını şart koşmuştu. Bunun üzerine Hz. Peygamber (asm) şöyle buyurdu:
“Bilmez misin ki; İslamiyet kendisinden önceki (kötülükleri) yıkar / siler. Hicret de kendisinden önceki (kötülükleri) yıkar ve Hac da kendisinden önceki (kötülükleri) yıkar / siler.” (Müslim, İman, 192)
“İnkâr edenlere söyle, eğer yaptıklarına son verirlerse geçmiş günahları bağışlanacaktır. Yaptıklarına devam ederlerse, daha öncekilere geçmişte ne yapıldığı bellidir.” (Enfal, 8/38)
mealindeki ayette “inkâr edenlere / kâfir olanlara söyle...” mealindeki ifadeyle başlaması, “geçmişteki günahların silinmesi” konusunun mürted olanlara değil, aslî kâfirler için geçerli olduğuna işarettir.
İslam alimlerinin bu ayeti, ilgili başka ayet, hadis ve ilkelerle birlikte değerlendirerek ulaştıkları sonuç şöyledir:
Allah kendi haklarını bağışlar, geçmiş günahlarının temeli ve amili olan inkâr hali ortadan kalktığı için hidayete ermiş olan kulunu daha önce yaptıklarından sorumlu tutmaz.
Kul haklarına gelince bunların maddî bakımdan telafisi yoluna gidilir, zararlar tazmin ettirilir, haksız yoldan elde edilen mallar sahiplerine iade edilir, tüketilmiş olanlar tazmin ettirilir.
Ayetteki genel ifadeye bakarak inkar halinde işlenen her suçun, yapılan her kötülüğün Müslüman olduktan sonra bağışlanacağını söyleyen âlimler de olmuştur. (bk. Ebû Bekir İbnü’l-Arabî, 2/851 vd.; İbn Aşûr, 9/344)
İlave bilgi için tıklayınız:
- Dinden dönmeyi birkaç defa tekrarlayanların tövbeleri kabul edilmez mi?
- Günahların sevaba dönmesi ne demektir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cenab-ı Hakk'ın azametine dokunacak isyan, inkâr gibi günah işleyenlerin tövbe ettikten sonra affedilme ihtimalleri var mıdır?..
- Günahından vazgeçen müminin bütün geçmişi temizlenir mi?
- Rad suresi 43. ayette kitap bilgisine sahip olan kimdir?
- UKÛBÂT
- Dinden dönmeyi birkaç defa tekrarlayanların tövbeleri kabul edilmez mi?
- Allah'ın bağışlamayı diledikleri kimlerdir?
- Hz. Peygamberin, Hudeybiye’de bazı kelimeler, krallara mektuplar ve sadaka/zekâtla ilgili bir yazılar yazdığı doğru mudur?
- Abdullah b. Sad b. Ebi Serh'in dinden çıkıktan sonra tekrar iman edip namaz kılarken öldüğü doğru mudur?
- Ramazan, diğer Ramazana kadar işlenen günahları siler mi?
- Zilzal Suresi 7. ayeti açıklar mısınız?