Davahum ayeti neden davana diye okunur?
Yunus Suresi 10. ayet "ve ahiru davahum..." iken neden hocalar "ve ahiru davana..." diyor? Bu durum ayeti değiştirmek anlamına gelmez mi?
Değerli kardeşimiz,
Kuran’da cennettekilerin son duasına işaret etmek üzere “davahum” sözcüğü tam yerinde kullanılmıştır.
Ayetin meali şöyledir:
“Orada (Cennette) onların duaları, ‘Sen bütün noksan sıfatlardan uzaksın Allahım.” Karşılıklı iyi dilekleri de “selâm” şeklinde olacaktır. Duaları da, Alemlerin rabbi olan Allah’a hamdolsun’ diyerek son bulur.”
Bazı hocaların “davana= bizim dualarımız” şeklindeki ifadeleri ayetten bir iktibastır. Onun için ayeti tahrif etmek söz konusu değildir. Bu tarz iktibaslar eskiden beri alimlerin yerli yerince kullandıkları iktibaslar hep olmuştur.
"ve ahiru davana..." şeklinde olunca ayet olarak değil, ayetten iktibas suretinde dua olarak okunmuş olur.
Böylece ayetten iktibas suretinde, “Bizim duamızın sonu da ‘elhamdü lillahi rabbil âlemin’dir.” şeklinde dua etmiş oluruz.
Misal olarak Bediüzzaman hazretlerinin şu ifadelerine bakılabilir:
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
اِذْ نَادَى رَبَّهُ اَنِّى مَسَّنِىَ الضُّرُّ وَاَنْتَ اَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ
Sabır kahramanı Hazret-i Eyüb Aleyhisselâm'ın şu münacatı hem mücerreb, hem tesirlidir.
Fakat ayetten iktibas ve ilham suretinde bizler münacatımızda رَبِّ اَِنِّى مَسَّنِىَ الضُّرُّ وَاَنْتَ اَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ demeliyiz.” (Lem'alar, 8)
Yani ayette رَبَّهُ اَنِّى şeklinde olduğu halde biz رَبِّ اَِنِّى demeliyiz.
Demek ki, ayetten iktibas edince kendi duamıza uygun olara dua şeklinde okumanın bir sakıncası olmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Burma'daki kardeşlerimize manevi destek için hangi duaları okuyalım?
- Hz. Lût ve Hz. Eyyub’un duaları | Dua İklimi 12
- Ayetteki “kul” emrini terk etmek günah mı?
- Müslüman olmayan kimselerin selamı alınır mı?
- Velhamdülillahi rabbil âlemin, arasına “ve alihi” eklemek günah mı?
- Şuara suresi 85. ayette Hz İbrahim'in "beni naim cennetinin varislerinden eyle" duası var. Peygamberimiz (s.a.m) ise "Allahtan firdevsi isteyin o en yüksek cennettir" şeklinde bir hadisi şerifi var. Hz. İbrahimin firdevsi istememesinin nedeni nedir?
- Selam verildiğinde başına "ve" ekini getirerek "ve aleyküm selam" demenin önemi nedir?
- Muhkem ve müteşabihte orta yolu bulmak mümkün müdür?
- Nisa Suresi 11. ayete göre, vefat edenin mirasından annesi ne kadar alır?
- Hz. Nuh’un duası | Dua İklimi 10