Cuma günü öğle namazı nasıl ve ne zaman kılınır?
- Cuma günü, bir nedenle cuma namazını kılamayan bir Müslüman, cuma yerine öğle namazını kılar diye biliyoruz.
- Bu durumda cuma günü öğleyi evde kılarken zuhru ahir diye mi yoksa öğle namazına diye mi niyet edilir?
- Cuma günü öğle namazı nasıl kılınır?
Değerli kardeşimiz,
Cuma namazı, hür, mukim (dinen yolcu sayılmayan), ergen ve mazereti olmayan her Müslüman erkeğe farzdır ve cemaatle kılınır.
Cuma namazını kılmayan veya kılamayan bir Müslüman, o günün öğle namazını kılar.
Eğer hastalık, yolculuk, salgın gibi bir özür nedeniyle cuma namazını kılamadıysa, o günün öğle namazını kılmakla, Allah’ın izniyle o günkü farz namaz görevini yerine getirmiştir.
Ancak, bir özrü olmadığı halde, kasten ve bilerek, tembellikten dolayı cuma namazını kılmamışsa, hem o günün öğle namazını kılmalı hem de işlediği günahtan dolayı tövbe ve istiğfar etmelidir. Zira cuma namazını bir özür olmadan kılmayan kişi günah işlemiş olur.
Kendisine cuma namazı farz olan bir kimse, özürsüz olarak cumaya gitmez ve imam cuma namazını bitirmeden önce kendi evinde o günkü öğle namazını kılarsa, Hanefîlere göre bu namaz geçerlidir, fakat cumaya gitmediği için günahkar olur. Diğer üç mezhebe ve Hanefîlerden İmam Züfer’e göre ise kıldığı öğle namazı geçersizdir. Bu kimse öğle namazını, cuma namazı kılındıktan sonra tekrar kılmalıdır. (Merğînânî, el-Hidaye, II, 115-117; Halebî, es-Sağîr, s. 321)
Bununla beraber, cuma namazının salgın hastalık gibi bir nedenle camilerde kılınmadığı durumlarda, her Müslüman o günün öğle namazını vakit girince kılabilir. Çünkü cuma namazı kılınmıyor.
Zuhr-i ahir namazı ise, cuma namazının sıhhat şartlarıyla ilgilidir; öğle namazıyla ilgili bir durum değildir. Dolayısıyla cuma namazı yerine öğle namazını kılan bir kimse, ayrıca zuhr-i ahir diye bir namaz kılmaz; sadece öğle namazını kılar. Öğle namazı, dört rekat ilk sünnet, dört rekat farz ve iki rekat da son sünnet olmak üzere 10 rekattır.
Cuma namazını kılan bir Müslümanın da ayrıca zuhr-i ahir kılması şart değildir, kılmayabilir. Ancak, zuhr-i ahirin kılınması ihtiyatlı olduğu için, birçok alim tarafından güzel görülmüştür. (İbn-i Abidin, 1/755)
Demek ki, cuma namazını kılmayan veya kılamayanlar, onun yerine o günün sadece öğle namazını kılarlar ve bu durumda zuhr-i ahir diye bir namaz kılınmaz.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Cuma namazı kılınmadığı için, öğle namazını evde cemaatle kılabilir ...
- Cuma namazından sonra zuhr-i ahir namazı kılınması gerekli midir ...
- Cuma günü zuhri ahir ve vaktin son sünneti yerine kaza kılınır mı ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cuma Namazı Kaç Rek'attır, Nasıl Kılınır?
- Cuma namazı kılınmadığı için, öğle namazını evde cemaatle kılabilir miyiz?
- Cuma namazında zuhr-u ahir namazının son iki rekatında Fatiha'dan sonra zammı sure okunur mu?
- Cuma namazı niyetleri nasıl olmalıdır?
- Cuma namazı kaç rekattır? Efendimiz cuma namazını kaç rekat kılmıştır?
- Cuma namazından sonra, zuhr-i ahir namazının kılınıp kılınmayacağıyla ilgili tartışmaların sebebi nedir?
- Zuhr-i ahir ve cuma namazı hakkında bilgi verir misiniz? Ben Hanefiyim, cuma namazından sonra Şafilerle beraber imama uyarak öğle namazını da kılabilir miyim?
- Cuma günü zuhri ahir ve vaktin son sünneti yerine kaza kılınır mı?
- Şafii Mezhebi'ne göre cuma namazı hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
- Cuma Namazı Hakkında Bilinmesi Gereken 7 Şey