Elbisenin yere sürtmesi namazı bozar mı?
- Peygamberimiz (asv), elbisesi sürten adama yeniden abdest aldırıp namaz kıldırtmış mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Ebu Hureyre (r.a)'den şöyle dediği rivayet olunmuştur:
Bir adam eteğini (topuklarının altına kadar) sarkıtmış bir halde namaz kılarken Resululah (asm) (onu gördü de) kendisine, "Git, abdest al." buyurdu. Adam gidip abdest aldı geldi. Hz. Peygamber (asm) tekrar; "Git abdest al." buyurdu. Bunun üzerine orada bulunan başka bir adam Hz. Peygamber (asm)'e: "Ey Allah'ın Resulü, (namaza albestli olarak başladığı halde) bu adama niçin abdest almasını emrediyorsun, sonra da bun(un hikmetin) den bahsetmiyorsun?" dedi. (Hz. Peygamber de): "O eteğini (topuklarının altına kadar) sarkıtmış bir halde namaz kılıyordu. Oysa yüce Allah (eteğini topuklarının altına) sarkıtmış olan bir insanın namazını kabul etmez." buyurdu. (Ebu Davud, Libas, 25; Ahmed b. Hambel. IV, 68, V 379.)
Tercümesini sunduğumuz bu hadis-i şerif, büyüklük duygusu vereceği için topuklardan aşağıya kadar sarkan uzun elbise giymenin haram olduğunu ifade etmektedir. Hz. Peygamber (asm), bu şekilde namaz kılmakta olan birini görünce ona abdestini yenilemesini emretmiştir.
Bezlü'l-Mechud yazarının dediği gibi, Hz. Peygamber (asm)'in o kimseye abdest almasını emretmesi, "Böyle uzun elbise giymenin abdesti bozmasından değil de abdesti günahlara kefaret olması cihetiyle, o kimsenin hissetmiş olduğu büyüklük duygusunun günahına kefaret olması içindir." denilebilir. Bu sözü geçen hadis-i şerifte, Hz. Peygamber (asm)'in uzun elbise ile namaz kılan adama abdest almasını emrettiği halde, namazını tekrar kılmasını emretmemesi, uzun elbiseler içerisinde kılınan namazın iadesi gerekmediğine, fakat büyüklenme duygusu hissetmesi sebebiye günahkâr olduğuna delalet eder.(Sünen-i Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 14/162-163.)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Abdest alırken kirpiklerin ıslanması gerekiyor mu?
- Maliki mezhebinde muvalatın delili nedir?
- Abdest alırken ayakların yıkanmasının farz olmasının delilleri nelerdir?
- "Tevessül", "gavslık", "gizli vahiy" gibi konularda gelen itirazlara nasıl cevap verebiliriz?
- Herkes her yerde hailsiz, manisiz Allah'a teveccüh edebilir. Niçin "Ya Gavs!" denilip bazı şeyler istenilmiş? Üstad'ın da Bayram Ağabey'e "Beni hatırla!.." dediği geçiyor. Nasıl anlamalıyız?
- Beş liradan satılan, sonradan yedi lira olan bir mal, kullanılmadan, başka bir malla değiştirilmek istenirse, fiat farkı nasıl hesaplanır?
- Nişan ya da düğün sebebi ile erkeğin takacağı gümüş alyansın üzerinde şerit altın olsa bu caiz olur mu?
- Efendimizin "Kişilerin fiilleri, doğumu, ölümü gibi hadiseler doğa olaylarına tesir etmez." mealindeki sözüne rağmen, "Üstadımızın gittiği yerlere bereket götürmesi İslam gerçekleriyle uyuşmazlık gösteriyor." şeklindeki itirazlara nasıl cevap verebiliriz?
- Mezheplere göre kanın abdesti bozup bozmaması konusunu delilleriyle birlikte açıklar mısınız?
- İPEKLİ ELBİSE GİYMEK CAİZ MİDİR?