Tecavüz edilen birine, Allah neden cevap vermez?

Tarih: 15.09.2018 - 14:05 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Tecavüz edilen birine cevap vermeyen Allah, sizin dualarınıza neden cevap versin, diyen birine ne diyebiliriz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah’ın iki türlü kanunu vardır. Biri, tekvin sıfatından geliyor ve kainatı tanzim ediyor ki, buna sünnetullah veya ilahi kanunlar denir. Hatalı olarak bunlara tabiat kanunları denmektedir.

Diğeri de kelam sıfatından gelen ve küçük kainat denilen insanın söz, hareket ve düşüncelerini tanzim ediyor. Bunlar da fıkıh ve kelam ilminde ele alınmaktadır.

Allah’ın bu iki tür kanunları arasındaki fark şudur:

Kainatı tanzim eden sünnetullaha karşı gelmenin cezası peşin ve anında verilir. Mesela, bir binanın 10. katından aşağı atlayan biri, yer çekim kanununa karşı geldiği için yere inince anında ceza görüyor.

Kelam sıfatından vahiy yoluyla gelen, emir ve yasaklarla insanların söz ve davranışlarını tanzim eden İlahi kanunlara uyup uymama konusu, imtihan sırrının gereği olarak insan iradesine bırakılmış.

“Hanginizin daha iyi amel işlediğini denemek için ölümü ve hayatı yaratan O'dur. Ve O; Aziz'dir, Gafur'dur.” (Mülk, 67/2) 

Onun için bu kanunlara karşı gelmenin cezası genellikle ahirette verilir. İşte bundan dolayı zalim hemen cezalandırılmaz. Eğer zulüm edenler anında cezalandırılmış olsa, imtihan sırrı ortadan kalkardı, iyilerle kötüler birbirinden ayrılmazdı. Elmasla kömür ayrışmazdı.

Duanın kabul olup olmama meselesine gelince,

Evvela şuna inanmamız lazım: Allah her duaya cevap verir, bu kesin delillerle sabittir. Ancak bazı dualar kabul olurken bazı duaların ise kabul olmadığı görülüyor.

“Rabbiniz buyurdu ki, bana dua edin ki duanıza cevap vereyim.” (Mümin, 40/60)

Başka bir ayette de Allah, “Kullarım, sana benden sordukları zaman (bilsinler ki) şüphesiz ben onlara yakınım, duasını kabul ederim. Artık onlar da benim davetime icabet etsinler.” (Bakara, 2/186) buyuruyor.

Bu ayetlerle anlaşılıyor ki Allah, yaptığımız bütün dualara er veya geç cevap verir ve hiçbir dua cevapsız bırakılmaz. Ancak duaya cevap vermek ayrı şey, duayı kabul etmek ayrı şeydir.

Yapılan dualar bazen aynen kabul olurken bazen de gecikmeli olarak kabul olur.

Ayrıca dua kabulünün bir takım şartları var. Bu şartlar ne kadar bir araya gelirse, duanın kabul olma ihtimali daha güçlü olur.

Dualar neden hemen kabul olmuyor?

Yapılan dualar eğer aynen ve hemen kabul edilmiyorsa şöyle düşünebiliriz:

1. Daha zamanı gelmemiştir.

Bu durumda duaya devam etmek lazım. Zamanı gelince dua kabul görecektir. Mesela, Hz. Peygamber (asm)'in ifk (Hz. Ayşe’ye iftira) hadisesi konusunda yaptığı dua bir ay sonra kabul edildi.

Nasıl ki, ibadetlerin belli bazı vakitleri vardır, aynı şekilde, sıkıntılar ve hastalıklar ile bela ve musibetlerin çoğalması gibi haller bazı duaların vakitleridir. Dua edildiğinde böyle sıkıntılı durumlardan kurtulma olursa, dua vaktinin bittiğine hükmedilip şükredilir. Şayet bu vaziyetler sürerse, duanın kabul edilmediğine değil de vaktinin sona ermediğine inanılarak duaya devam edilir.

2. Veya duada istenilen şey aynen değil de daha iyisiyle değiştirilerek kabul edilir.

Kur'an’ın ifadesiyle, İmran’ın hanımı (Hz. Meryem’in annesi) Allah’tan erkek evlat istedi ve duası bu yönde oldu. Allah Ona kız evlat verdi. Yani duası değiştirilerek kabul edildi. Bu kız daha sonra bir peygamber olan Hz. İsa’nın annesi oldu. Şimdi dua kabul edilmedi denilebilir mi?

3. Ya da kabul edilmediği zannedilen dua günahlara kefaret olur.

4. Veya insana doğru gelmekte olan bela ve kötülükleri defeder.

5. Veya kişinin amel defterine sevap olarak kayıt edilir.

"Eğer bir kul, Cenab-ı Hakka bir konuda dua eder de icabet olunmazsa, onun yerine bir hasene, yani bir sevap yazılır." (Kenzü’l-ummâl, II, 67/3150)

Hadiste de belirtildiği gibi, eğer dünyada yapılan dualar kabul edilmezse, ahiret hesabına geçer ve sevaplara dönüştürülür.  

İlave bilgi için tıklayınız:

Allah'ın, küçük çocuklara tecavüz edilmesine izin vermesi nasıl ...
Gönüllü zina ile tecavüzün cezası aynı mı?
Irza geçmenin (tecavüzün) cezası nedir? Tecavüze maruz kalanın ...
Tecavüze uğrayanların suçu ne?
Kadına, çocuklara, hayvanlara tecavüzün bir önemi yok mu ki ...
Tanrıya soruyorum, tecavüz edilerek ölen kızların yüzüne nasıl ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun