Taksitle altın almak caiz mi?
- Kuyumcu dükkanı açıyoruz Rabbim nasip ederse,
- Şu an için sattığım ürünlerin parasını anında benim hesabıma geçirebileceğim hiçbir sistem yok.
Size danışmak istediğim sorular,
1. Ziraat Katılım bize söylediği, hesabınızda 100.000 lira sabit bir para kalması lazım bunu hiç ellememelisiniz, bu şekilde olursa kredi kartı ya da maaş kartı ile çekim yaparsanız, paranız hesabınıza ertesi gün kesinti olmadan yatar. Taksitli satış olmaz. Maaş kartından nakit çekilmeli ya da kredi kartından tek çekim yapılmalı.
- Kuyumcu dükkanında kredi kartı ya da maaş kartı pos kullanmadan satış yapabilme ihtimali olmayacağını düşünüyoruz günümüz şartlarında ve günümüz teknolojisinde.
- Hangi banka ile görüştü isek, eğer kesinti olmasın istiyorsanız 34 gün sonra paranız hesabınıza geçer deniyor, bu da benim altınım için değer kaybı komple zarar ediyorum.
- Anında hesabıma geçecek bir sistem yok, en erken ertesi gün oluyor. Çoğu bankada ertesi güne komisyon alıyor.
- Nasıl bir yol izlemeliyiz ne yapmalıyız bu konuda?
1. Kredi kartı ile ödeme aldığımda, para ertesi gün hesabıma geçiyor banka komisyon alıyor. (%2 komisyon alıyor)
2. Maaş kartı ile ödeme aldığımda, para ertesi gün hesabıma geçiyor banka komisyon alıyor. (%2 komisyon alınıyor)
3. Taksitli ödeme aldığımda, para ertesi gün hesabıma geçiyor banka komisyon alıyor. (%2 komisyon alıyor)
- Ben şu durumda ne yapmalıyım. Örneğin müşteri ürün aldı 1000 TL tuttu, ben bu 1000 TL ne şekilde maaş kartı veya kredi kartı ile ödeme alabilirim?
- Toptancıdan altın alıyorum ve has altın olarak borçlanıyorum örneğin 500 gr has altın. Bu altının borcunu bir hafta sonra ödemem ya da 1 ay sonra ödemem de sakınca var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Tasarrufa elverişli olan altın, para olarak kabul ediliyor. Bir paranın diğer bir para ile (altının TL., dolar… ile) alınıp satılmasında (buna sarf işlemi denir) peşin şartı vardır. Piyasa örfüne göre peşin sayılan alım ve satımlar peşindir.
Bir bankanın, “Sen bana şu kadar parayı ödünç verirsen (caride tutmak ödünç vermek demektir) ben de sana şu hizmeti yaparım." demesi caiz değildir. Ödünç verilen bir meblağ veya şey sebebiyle karşı taraftan menfaat sağlamak faiz olarak kabul edilmiştir.
Kart ile altın ancak tek çekimlik yapılabilir. Taksitle altın alınıp satılamaz.
Kart ile altın satın alan kimse bankaya parayı hesap kesim tarihinde (yani belli bir süre içinde ve sonunda) ödüyor. Ama ödeme, satanın hesabına akit (alım-satım) sırasında derhal geçiyor. Tek çekimlik kart işlemleri peşin sayılıyor.
Kart hamillerinin bankaya ödedikleri paralar hak sahiplerine (kart ile satım yapanlara) ödeme tarihinde derhal ödenebilir olmalıdır. "Bu paralar bizde (cari mevduat olarak) şu kadar kalırsa senden komisyon (hizmet ve işlem ücreti) almayız, durmazsa alırız." demek caiz değildir. Çünkü cari mevduat ödünç sayılır ve ödünçten menfaat sağlamak faiz olarak kabul edilmiştir.
Kuyumcu parasını beklemeden zamanında almalı ve bankaya hizmet bedelini (komisyonu) ödemelidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Change Cart ve kredi kartı ile yapılan taksitli alışveriş işlemi aynı mıdır?
- Kredi kartı ile faizsiz alış veriş yapılır mı? Yapılırsa dikkat edilmesi gereken hususlar var mıdır? Varsa nelerdir?
- Kredi kartı ile alışveriş caiz mi, nelere dikkat etmem gerekir?
- Kredi için yıllık %18,65 komisyon faiz mi?
- Katılım bankalarının / özel finans kurumlarının, kredi kartı ile yapılmış olan bir işlemi taksitlendirmesi caiz midir?
- Vadeli satış ile altın bakiye bırakmak ve borçlanmak caiz mi?
- Banka kredi kartı ve faiz konusunda bilgi verir misiniz?
- Taksitli nakit avans çekmek caiz mi?
- Kredi kartının asgari tutarını yatırıp, geri kalanına ceza işlem uygulanması faize girer mi?
- Taksit zamanı gelmeden bankaya yüzde vererek para çekmek caiz midir? Post cihazı kullanıyorum. Bankadan günlük hesap kesimi yaptığım için belli bir oranda para kesiliyor. Bu kesilen para faiz veya haram olur mu?