Sakal sünnet midir, farz mıdır?

Tarih: 20.06.2020 - 11:51 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

وَلاَ تَقُولُوا لِمَا تَصِفُ اَلْسِنَتُكُمُ الْكَذِبَ هٰذَا حَلاَلٌ وَهٰذَا حَرَامٌ لِتَفْتَرُوا عَلَى اللّٰهِ الْكَذِبَ

“Dillerinizin uydurduğu yalanlara dayanarak ‘Şu helaldir, şu haramdır.’ demeyin, yoksa Allah adına yalan uydurmuş olursunuz.” (Nahl, 16/116)

Erkek ile kadın arasındaki biyolojik farklardan birisi, erkeğin sakallı olmasıdır. Hz. Peygamber (asm), “On şey fıtrattandır.” der ve bunlar arasında sakalı da sayar:

“Bıyığı kısaltmak, sakalı bırakmak, misvak kullanmak, buruna su çekmek, tırnakları kesmek, parmak aralarını yıkamak, koltuk altını temizlemek, etek tıraşı olmak, istinca ve istibra.” (Ebu Davud, Taharet 29; Müslim, Taharet, 56; Nesaî, Zinet, 1)

Peygamber Efendimizin (asm) yaşadığı toplumda müslimi ve gayri müslimiyle erkekler sakallıydı. Hatta 20. yüzyıla gelinceye kadar erkeklerin genelde sakallı olduğunu söyleyebiliriz.

Ancak traş aletlerinin gelişmesi sebebiyle -başta Batı toplumlarında olmak üzere- pek çok erkek sakalını traş etti, bu akım zamanla Mısır gibi bazı İslam ülkelerini ve ülkemiz erkeklerini de etkiledi.

Bu meselede şu noktalara dikkat çekmek isteriz:

- Sakal bırakmanın en azından sünnet olduğunda asla bir şüphe yoktur. Hz. Peygamber (asm) sakal bıraktığı gibi, sakal bırakmaya teşvik de etmiştir.

- Her ne kadar sakal bazı mezheplerde farz olarak görülmüşse de Kur’an’da böyle bir emir yoktur.

- Sakalı “dinin olmazsa olmazlarından” görmenin günümüz şartlarında birtakım sıkıntıları beraberinde getireceği unutulmamalıdır.

- Farz olan bir meseleyi mubah seviyesine indirmek problem olduğu gibi, sünnet olan bir meseleyi farz derecesinde görmek de bir problemdir.

- Bediüzzaman meseleyi şöyle değerlendirir:

“Bazı âlimler ‘Sakalı tıraş etmek caiz değildir.’ demişler. Muratları ‘Sakalı bıraktıktan sonra tıraş etmek haramdır.’ demektir. Yoksa hiç bırakmayan, bir sünneti terketmiş olur.” (Nursi, Emirdağ Lahikası, s, 48-49)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun