Rahmet ve bereket, Efendimizin son sözünde neden yer almadı?

Tarih: 09.01.2023 - 10:53 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Miraç esnasında Efendimiz (a.s.m.) Mevlamıza olan hürmetini tahiyyat, salâvat ve tayyibat olarak göstermiş. Mevlamız da selam, rahmetullah ve bereket olarak aleyke (senin üzerine) diye cevap vermiş. Ardından Efendimiz de bu hususta Mevlamızın sınamasını görmüş olmalı, es-selamü aleyna demiş. Allah'ın salih kulları ifadesiyle...
- Rahmet ve bereketin Efendimizin son sözünde yer almamasının özel bir nedeni var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Önce tahiyyatın manasına bakalım:

"Bütün tahiyyatlar, salavatlar ve tayyibatlar Allah’a mahsustur. Selam üzerine olsun ey yüce nebi! Allah’ın rahmeti ve bereketi de. Selam bizim üzerimize ve Allah’ın salih kullarının üzerine olsun…"

Buradaki “selam” lafzıyla, Allah Teâlâ’nın “es-Selam” isminin manalarından olan iki mana kastedilmiştir. Bunlar “selamete çıkaran” ve “cennette kullarına selam veren” manalarıdır. Yani “Selam üzerimize olsun.” demek, “Ya Rabbi! Selam ism-i şerifin ile bizleri selamete çıkar, musibetlerden koru ve bizlere cennette selam ver.” demektir.

Selam lafzı bu manalarıyla içinde rahmeti ve bereketi de bulundurmaktadır. Zira rahmetten ve bereketten mahrum olan, selamette olmaz. Selamette olmak ancak rahmet ve berekete mazhar olmak ile olur.

Dolayısıyla sadece “Selam üzerimize olsun.” demek, “rahmet ve bereket de üzerimize olsun” demektir. Bu şuna benzer:

Bakara suresinin 98. ayet-i kerimesinde şöyle buyrulmuştur:

مَنْ كَانَ عَدُوًّا لِلَّهِ وَمَلآئِكَتِهِ وَرُسُلِهِ وَجِبْرِيلَ وَمِيكَالَ فَإِنَّ اللَّهَ عَدُوٌّ لِلْكَافِرِينَ

"Her kim Allah'a, Allah'ın meleklerine, peygamberlerine, Cebrail ve Mikail'e düşman olursa, Allah da kâfirlerin düşmanıdır." (Bakara, 2/98)

Bu ayet-i kerimede, meleklerden sonra “Cebrail ve Mikail” ayrıca zikredilmiştir. Hâlbuki bu iki melek de “melekler” lafzına dâhildir. Dâhil olmalarına rağmen açıktan zikredilmeleri, onların kıymetine dikkat çekmek içindir.

Aynen bunun gibi, rahmet ve bereket de “selam” lafzına dâhildir. Cenab-ı Hak, bunların kıymetine dikkat çekmek için “selam”dan sonra onları açıkça zikretmiş; Efendimiz (asm) ise önceden açıkça zikredilmesine binaen açıktan zikretmeyip sadece “selam” demekle yetinmiştir. Zira selam istemek, rahmet ve bereketi de istemektir.

En doğrusunu Allah bilir.

İlave bilgi için tıklayınız: 

TAHİYYAT.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun