Örnek bir şahsiyet olmak için neler yapabilirim?
- 17 yaşındayım henüz.
- Aileme karşı Saliha bir evlat, gelecekte iyi bir eş, örnek bir insan olmak için ne yapmalıyım?
- Kaba insanlara karşı nasıl davranmalıyım?
- Bazen, hatta son birkaç aydır çoğu kez bunalma, sıkıntı, nefes alamayacak kadar daralma hali oluyor. Ölümü böyle zamanlarda şiddetle istiyorum. Mezun olduğumdan dolayı evde çalışıyorum.
- Annemle geçinemiyoruz. Bir şeyleri düzeltmeye çalıştıkça daha da batıyor gibi oluyor. Nazik, kibar davranmak istiyorum, fıtratım öyle sanıyordum; ama annem sürekli kaba davranıyor, dalga geçiyor, onu memnun etmek için yaptığım her şeyde bir memnuniyetsizliği belirtiyor. Ben de içime atıyorum çoğu kez. Sonra bu daha büyük bir tepki göstermeme sebep oluyor. Aslında sinirlendiğim şey şu; başkalarına, dışardaki insanlara çok güzel davranıyor; ama içeriye girip kapı kapandığında, sert, kaba, sürekli bağırıp çağıran biri haline geliyor. Birileri geldiğinde sohbet yapıyorlar, sanki çok çok iyi insanlarmış gibi; bilmiyorum. Bu çok zoruma gidiyor. Çok iyi insanlarmış gibi görünüyorlar. Ama sızan bir kova değil mi bu sizce de?.. Bunu söyleyince bana karşı çıkıyor.
- Arkadaşlarla konuşmak istemiyorum, iletişim kurmak istemiyorum çünkü onlarla konuşmak bana daha büyük bir yük ekliyor.
- Namaz kılıyorum, namazım doğru düzgün olmuyor, dua ediyorum, tövbe ediyorum, tövbemi bozuyorum, Allah'a karşı dua etmeye yüzüm kalmadı, riyakâr, Resulullah’ı (asm) özlüyorum, ona kavuşmak istiyorum, ama buna değer biri değilim bunca günahın içinde, diye düşünüyorum. Nereye kaçacağımı bilmiyorum, kendime de kaçamıyorum çünkü ben de kirliyim. Kalbim kirli.
- Elhâsıl; güzel bir insan, saliha bir evlat, bir eş, örnek bir şahsiyet olmak için neler yapabilirim?
- Neler okuyabilirim?
- Riyadan, suizandan, gururdan nasıl kurtulabilirim?
- İnsanları memnun etmeye çalışan biri oldum çıktım, kibarca hayır demekten, bundan nasıl kurtulurum?
- Kalbim nasıl mutmain olur?
- Çok yoruldum kendimden.
Değerli kardeşimiz,
Özellikle ifade edelim ki, rol model, Allah’ın Elçisi Hz. Muhammed (asm) Efendimizdir. Onu örnek almalıyız, onun gibi ibadet etmeliyiz, onun gibi günahlardan sakınmalıyız, onun gibi bir ahlak sahibi olmalıyız. Bunun için de önce onu tanımalıyız ve dinimizi öğrenmeliyiz ki, ona göre bir hayat sürmeye çalışalım.
Bu kısa bilgiden sonra:
Öncelikle, duygularını ve yaşadıklarını samimi olarak bizimle paylaşman çok değerli. Bu manevi arayışın, maneviyatına ve hayatındaki ilişkilerine dair hissettiklerin, ne kadar hassas ve derin düşündüğünü gösteriyor.
Senin gibi düşünen ve bu arayışta olan birçok insan var, yalnız değilsin. İnşallah bu yolculuğunda sana yardımcı olacak birkaç düşünceyi paylaşmak istiyoruz:
Saliha Bir Evlat ve Gelecekte İyi Bir Eş Olma Yolculuğu
İyi bir evlat, eş ve insan olma yolculuğu, sabır ve kalbi bir dönüşüm gerektirir. Öncelikle, Allah’a karşı olan samimi niyetin ve gayretin çok kıymetli. Niyetin ihlaslı oldukça, attığın her adımın Allah katında değeri büyüktür. Bu yolda ilerlerken, kendine karşı da merhametli olmayı unutma.
Her insan hata yapar ve tövbe eder. Allah, samimi olan kullarının tövbesini kabul eder ve onları affeder ve onlara cennetini bahşeder. Önemli olan, tövbe ettikten sonra tekrar Rabbine yönelmeye cesaret göstermen. Bakın Cenab-ı Hak, Kuran-ı Kerim’ de tövbe edenlere ne söz veriyor:
“Onların mükâfatı, Rableri tarafından bağışlanma ve içinde ırmaklar akan cennetlerdir. Onlar orada sonsuzca kalacaklardır. Böyle bildikleriyle gerektiği şekilde amel edenlerin mükâfatı ne güzeldir!” (Al-i İmran, 3/136)
Annenle İlişkin ve Kaba İnsanlara Karşı Tavır
Annenle olan ilişkin zorlayıcı görünüyor, bu seni incitmiş ve darıltmış olabilir.
Ancak unutma ki, herkesin iç dünyasında farklı zorluklar ve dertler var. Annenin de içinde taşıdığı yükler olabilir. Anlayış ve sabır göstermek, bu süreçte sana güç katabilir. Annenin davranışları seni çok zorlasa da sınırlarını koruyarak nazik kalmaya devam edebilirsin.
Kaba insanlara karşı ise Peygamber Efendimizin (asm) sabrını ve nezaketini örnek alabilirsin. Unutma ki, insanlar senin tavırlarına ve nezaketine bakarak değişebilirler.
Peygamber Efendimi (asm) kaba insanlarla karşılaştığında, onlara kızmak veya aynı şekilde karşılık vermek yerine, sabırla ve güzel bir dille cevap verirdi. Bir bedevi, mescitte kaba bir şekilde Peygamberimiz'den bir şey istemiş ve sert bir üslup kullanmıştı. Sahabeler bu davranışa kızmışlarsa da Peygamber Efendimiz onu sakinleştirmiş ve bedevinin ihtiyacını güzel bir şekilde karşılamıştır.
Yine Taif seferinde Peygamber Efendimiz (asm) Taif halkı tarafından taşlanmış ve ağır şekilde yaralanmıştı. Meleklerin o halka beddua etmesi için izin istemesine rağmen Peygamberimiz, “Belki onların soyundan Allah’a ibadet eden bir nesil gelir.” diyerek beddua etmek yerine, onlar için dua etmiştir
Bunalma ve Daralma Hâlleri
Zaman zaman bunalmış hissetmen, hatta ölüme özlem duyman, büyük bir manevi, kalbi yük taşıdığını gösteriyor. Bu hislerin için bir uzmana, özellikle imanlı ve dindar bir psikoloğa danışmanı tavsiye ederiz. Bu tür duygular, bazen konuşarak ve rehberlik alarak daha iyi anlaşılabilir ve hafifletilebilir.
Aynı zamanda, Allah'ın rahmetine sığınarak dua etmek ve ona derdini açmak da büyük bir rahatlama sağlar.
Her ne kadar kendini değersiz hissetsen de Allah’ın makamında çok kıymetlisin. Çünkü insan olarak yer yüzünün halifesisin. Senin varlığın ve samimiyetin, iyilik ve salih amel işleme konusundaki gayretin rahmeti sonsuz olan Rabbimizin katında mutlaka bir karşılık bulacaktır.
Namaz ve Manevi Yolculuğun
Namaz kılmak, dua etmek ve tövbe etmek Allah’a yakınlaşma yollarıdır. Zaman zaman ibadetlerinde eksiklik hissetsen bile, bunlar seni ondan uzaklaştırmaz.
Allah’a dua ederken, hataların için tövbe etmekten çekinme. İnsan olarak hepimizin zaafları ve eksikleri var, ama Allah rahmetiyle bizi bağışlar ve ona yönelmemizden memnun olur.
İbadetlerinin en mükemmel olması gerekmediğini, samimi bir kalple ona yönelmenin en kıymetli olduğunu unutma.
Riyadan, Gururdan Kurtulmak ve İnsanları Memnun Etmek
Riyadan ve insanları memnun etmeye çalışmaktan kurtulmak, uzun bir manevi yolculuk gerektirir.
Öncelikle, her şeyde niyetini Allah rızasına odaklamak bu konuda seni rahatlatır.
İnsanların memnuniyeti için yaşamaya başladığında, kendi iç huzurunu kaybedebilirsin. Kibarca “hayır” demeyi öğrenmek ise sınırlarını belirlemekle ilgilidir.
Kendine şunu sor: "Bu yaptığım Allah’ın rızasına mı uygun, yoksa sadece insanların onayını kazanmak için mi yapıyorum?"
Bu tür sorularla niyetini gözden geçirmek seni riyadan ve gururdan uzaklaştıracaktır.
Yorulduğunu Anlıyoruz
Kendini çok yorgun ve tükenmiş hissediyor olabilirsin. Bunun normal olduğunu kabul etmen önemli. Hepimiz bazen yorulur ve bir mola vermeye ihtiyaç duyarız.
Bu süreçte kendine merhamet göster, Rabbine sığın ve bunun imtihan sürecinin bir parçası olduğunu hatırla.
Risale-i Nur Sohbetlerine Katılın
Sürekli evde kalmak ve annen ile muhatap olmak da sizin ruhunuzu daraltmış olabilir. Bundan bir nebze de olsa uzaklaşmak için, size manevi huzuru sağlayacak Risale-i Nur sohbetlerine katılın. Orda hem sohbet ve muhabbet edecek gönüldaşlarınızı görecek hem de imanınızı daha da geliştireceksiniz.
Son olarak, Allah seni her hâlinle görüyor, duyuyor ve biliyor. Ona açılmaya, içindeki yükleri ona emanet etmeye devam et.
Bu süreci yaşarken, seni yargılayan değil, seni rahmetiyle kuşatan ve affetmek isteyen merhametlilerin en merhametlisi bir Allah olduğunu unutma.
Dünya imtihanında manevi huzuru bulman ve saliha bir insan olman yolunda Rabbimiz her daim yâr ve yardımcınız olsun.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Nasıl güzel bir Müslüman olurum?
- İyi insan, kötü insan olmak bizim elimizde mi?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Saliha bir kadın, salih bir erkek olmak için ne yapmak gerekir?
- Ben ömrüm boyunca hiç namaz kılmadım
- Niçin örtünmüyorum?
- Allah’ın nimetini hor görmemek için ne yapmalı?
- Aile içi şiddette çocukların tavrı ne olmalıdır?
- Ergenlikle nasıl baş ederim?
- Çocuk sahibi olmayanları nasıl teselli edebiliriz?
- Her namazınızı son namazınız gibi kılın, hadisi sahih mi?
- DÜNYA HAYATI
- Manevi anlamda daha güçlenmek için ne yapmalıyım?