Manevi alanda ilerlemiş bazı zatlar, sıradan insanların bilmediği ilahi sıfatlardan bahsedebilir mi?
- Böyle ilahi sıfatlar mevcut mudur?
Değerli kardeşimiz,
Allah’ın isimlerinin tevkifî olup olmadığı (Allah ve Resulü'nden başkası tarafından verilip verilmeyeceği) hususunda, alimler arasında farklı görüşler vardır.
Bazı alimlere göre şeraitte / kitap ve sünnette yer almayan isim ve sıfatları Allah hakkında kullanmak caiz değildir.
Diğer bazılarına göre ise, kitap ve sünnette olmamakla beraber, Allah’ın şanına yakışan sözcükleri bir sıfat olarak kullanmakta bir sakınca yoktur.(bk. İbn Atiye; İbn Aşur; Alusî, Taha Suresinin 180. ayetinin tefsiri.)
Kur’an’da zikredilmeyen isimlerin tamamen vahiy olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü, Tirmizî’nin rivayet ettiği isimler 99 (dosan dokuz) tanedir. Oysa, bazı alimlere göre, bu sayı binden fazladır. Diğer bazılarına göre Allah’ın dört binden fazla isim ve sıfatları vardır. Bir kısım ehl-i tasavvufa göre, Allah’ın sayısız isim ve sıfatları vardır.(bk. Alusî, a.g.e).
Kitap ve sünnette olmamakla beraber, ümmetin icmaıyla kabul edilen isim ve sıfatların kullanılmasında bir sakıncanın olmadığı hususu, alimlerin ortak görüşüdür.
Bu açıklamalardan da anlaşıldığı üzere, -gerçekten ehil olmak şartıyla- bazı kimselerin bu tür sözlerine itimat edilebilir. Ancak şu var ki, bu sıfatların varlığını işitmek, birilerinden duyarak seslendirmek, bu sıfatları hakikaten bilmek anlamına gelmez. Çünkü, başkasının bilgisine dayanarak bir şeyi öğrenmek / bilmek ayrı şeydir, Allah’ın lütfüne mazhar olarak bir ilham eseri ledunnî bir malumat yoluyla öğrenmek ayrı şeydir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İnsanların Allah'a verdikleri isimlere bakış açımız nasıl olmalıdır?
- Allah'ın isimleri de zatından ayrı mıdır?
- Allah'ın sıfatlarda yazılmayan her şeyi kabul etmemek mi gerekir?
- Rabbimizin birçok sıfatı vardır, bu sıfatlar arasında bir zıtlık var mıdır?
- "Bismişah Allah" demek caiz mi?
- Allah'ın bize bildirmediği sıfatlar var mıdır?
- Maide Suresi'nin 48. ayetinde geçen, "... O halde durmayın, hayırlı işlerde birbirinizle yarışın..." mealindeki ifadenin muhatabı kimlerdir?
- "...O halde durmayın, hayırlı işlerde birbirinizle yarışın..." ayetinin muhatabı kim?
- Allah ezeli, zamandan ve mekândan münezzeh olduğu hâlde “Halim” isminin gereği olarak, hemen ceza vermeyip kullarının isyanlarına karşı zaman tanıması, Onun zamanla kayıtlı olduğunu göstermez mi?
- Kuran'da 2697 yerde Allah lafzının geçmesinin hikmeti nedir?