Mağara arkadaşlarıyla ilgili Kehf suresi 19. ayeti açıklar mısınız?..

Tarih: 22.07.2011 - 00:06 | Güncelleme:

Soru Detayı
Mağara arkadaşlarıyla ilgili olarak ayette şöyle geçiyor: “... İçlerinden biri, ne kadar kaldınız, dedi...” (Kehf, 18/19) - Bu sözü diyen onlardan başka birisi midir? - Onlardan biriyse neden “ne kadar kaldık” demiyor da “ne kadar kaldınız” diyor?..
Cevap

Değerli kardeşimiz,

 "Böylece biz, aralarında birbirlerine sormaları için onları uyandırdık: İçlerinden biri: 'Ne kadar kaldınız?' dedi. (Kimi) 'Bir gün ya da günün bir parçası kadar kaldık.' dediler; (kimi de) şöyle dediler: 'Rabbiniz, kaldığınız müddeti daha iyi bilir. Şimdi siz, içinizden birini şu gümüş paranızla şehre gönderin de baksın, (şehrin) hangi yiyeceği daha temiz ise size ondan erzak getirsin; ayrıca, nâzik davransın (gizli hareket etsin) ve sakın sizi kimseye sezdirmesin.'

 

"...İçlerinden biri: ‘Ne kadar kaldınız?’ dedi...” ifadesinin sahibi ashab-ı kehften/mağara arkadaşlarından biridir. Bu konuda alimlerin ittifakı  vardır.

Ayette özellikle kullanılan ve “içlerinden biri” manasına gelen “minhum” sözcüğü, gramer açısından soran kişinin sorulan kimselerle aynı macerayı paylaşan kişinin olmasını zorunlu kılmaktadır.

Tefsirlerde bu soruyu soran kişinin “Mukeslimina/Meksilmina” adındaki en büyükleri olduğu belirtilmektedir. Buna göre, “Ne kadar kaldık?” yerine “Ne kadar kaldınız?” ifadesinin tercih edilmesi, ağabey durumunda olan bir kişinin pozisyonuna ve misyonuna uygun bir üsluptur.

Örneğin, aynı otelde birlikte yatan birkaç arkadaştan birinin, özellikle ağabey durumunda olan yaşlı birinin “Arkadaşlar, geceyi nasıl geçirdiniz? Rahat uyuyabildiniz mi?" şeklindeki ifadesi, onun otelde olmadığını, dışarıdan biri olduğunu göstermez.

Keza, ev sahibinin misafirlerine aynı soruları sorması da onun -dışarıdan- eve yeni geldiğini değil, sorumluluk makamında olan ve bu sorumluluğunu idrak eden bir kişiliğe sahip olduğunu gösterir.

Bazı tefsirlerde ayetin “ne kadar kaldınız?” mealindeki ifadesi doğrudan “ne kadar kaldık?” şeklinde açıklanması da (ör. bk. Vahidi, el-Veciz) bu ifadenin herhangi bir tereddüde yer vermeyecek şekilde anlaşılabilen bir üslup olduğunun göstergesidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

ASHÂBU'L-KEHF

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun