Kocam tiksinti veriyor, uzak durmam doğru mu?

Tarih: 30.12.2023 - 11:45 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Eşim işi dolayısıyla biraz bakımsız yani ekseriyetle iş kıyafetleriyle takılır. Kişisel bakıma dikkat etmez sigara kullanır… ben mi çok hassasım eşim mi çok rahat bilemedim.
- Ama öyle bir noktaya geldim ki artık eşime yaklaşmak istemiyorum görünce dâhi muhtelif kokular alıyorum ve tiksinti oluşuyor, uzaklaşıyorum.
- Bu durumumdan çok rahatsız oluyor hatta şikayetçi oluyor isteklerini karşılamadığımı söylüyor. Ben de size yazdıklarımı ayniyle kendisine söyledim ama değişen bir şey olmadı…
- Bu durumda yine ben mi mesul olurum veya bana ne tavsiye edersiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Tahammül edemiyorsan, yaklaştığında eziyet çekiyorsan bunu açık ve net olarak ifade edersin. Bir değişme olmaz ve bu durum sizin için çekilmez hâle gelirse, boşanma hakkınız vardır.

Ancak bu tür konularda bütün yolları denemeden hemen boşanma yolunu tercih etmek uygun olmayabilir.

Bu nedenle bütün helal ve meşru yolları denenizi, gerekirse uzman ve dindar bir psikologdan ailecek terapi almanızı tavsiye ederiz.

Temizlik konusundaki hassasiyetinizi anlıyor ve gayet insanı bir duyarlılık olarak görüyoruz. Ancak sadece anlattıklarınızdan yola çıkarak eşinizle ilişkiniz konusunda dini bir görüş belirtmek zordur. Çünkü eşinize yaklaşmayacak kadar titiz olmanız sizin temizlik konusunda biraz fazla hassas olmanızdan mı kaynaklanıyor yoksa eşinizin biraz fazla rahat olmasından mı, belli değil. Nitekim sorunuzda belirttiğiniz gibi, bu konuda siz de tam emin değilsiniz. İkinizden hanginizin temizlikle ilgili neyi ve ne kadar değiştirmesi gerektiğini bilmeniz için öncelikle bu konuyu netleştirmeniz gerekiyor.

Bu çerçevede öncelikle kendinizi gözden geçirin. Çünkü bazı bireyler temizlik konusunda takıntılı olabiliyor. Bundan dolayı başkaları için normal olan bir hijyen durumu onlar için anormal olduğu için tepki verebiliyorlar. Ayrıca yine bazı hassas hanımlar cinsel temizlik takıntıları nedeniyle kocaları ile olan beraberliklerini sağlıklı şekilde yürütemezler ve onlara yaklaşmaktan kaçınırlar.

Bu konudaki taleplerinizin gerçekçi mi yoksa takıntıdan mı kaynaklandığı konusunda bir uzmandan görüş alabilirsiniz.

Eğer sorun eşinizde ise, çözüm için öncelikle onu anlamaya çalışın. Gerçi temizliğe riayet etmemenin, koku ve kir içinde evde dolaşmanın ve bu hâliyle hanıma yaklaşmak istemenin mazereti olmaz ve kişiyi de haklı çıkarmaz. Ancak temizlik konusu eğitimle, kültürle ve kişinin mizacı ile doğrudan alakalı olduğu için karşı tarafın bu konularda anlayış geliştirmesi gerekir. Çünkü bazı yerlerde söz konusu coğrafyanın şartlarından dolayı daha esnek bir temizlik anlayışı var. Onların temizlik konusundaki tutumları, başkalarına çok itici gelirken, onlara son derece normal gelir ve bundan dolayı da kendi davranışlarını doğru görüp, karşıdakinin değişmesini isteyebilirler veya değişime karşı direnebilirler.

Bazı mizaçlar, daha rahat veya ağırcanlı iken, bazıları daha titiz ve hassas olabiliyorlar. İnsanların mizaçları doğuştan geldiği için değişmesi de ancak uzun yıllar alabiliyor. Bu iki konuda eşinize empatik yaklaşıp, onu anlamaya çalışıp sabırlı olmanızı tavsiye ederiz.

Bunun dışında size tavsiyemiz şu olacak:

Öncelikle kişiden kişiye değişmeyen temizlik alanları vardır, bunların tartışılması dahi olmaz. Sorumluluk sahibi herkesin hem kendi hem de ailesinin sağlığı için bunları yerine getirmesi gerekir. Kocanızın da bunları yerine getirmesi gerekir, bu ahlaki ve vicdani bir sorumluluktur.

Evlilikte üzerinde uzlaşılamayan konularda orta yolu bulmak, eşlerin karşılıklı fedakârlık etmesi etkili bir çözümdür. Aksi hâlde her iki taraf da pozisyonunda inat eder ve durumu kilitler, mesafe alınmaz.

Siz de bu çerçevede asgari temizlik kurallarını belirleyebilirsiniz. Kocanız sigara içtiği için dişlerini daha dikkatli ve düzenli fırçalaması; evde iş elbiseleri ile değil de sadece içeride kullanılan rahat kıyafetlerle oturması, işten geldikten sonra ellerini, yüzünü yıkması, gün aşırı duş alması gibi konularla işe başlayabilirsiniz.

Alışkanlıklarını birden değişmesi mümkün değildir. Özellikle yukarıda sözünü ettiğimiz, kültürel, ailevi ve mizaçtan kaynaklanan sorunlarda değişim zaman alır. Bunun için öncelikle küçük adımlarla gitmenizi tavsiye ederiz. Kocanızın temizlik konusunda attığı en küçük adımı görün ve memnuniyetinizi ifade edin. Siz memnun oldukça ve teşekkür ettikçe, eşiniz bu davranışlarını sizin arzu ettiğiniz doğrultuda değiştirecektir.

Unutmayın, evlilikte güzel iletişim ve "ben dili" kullanılarak her sorun çözülebilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun