Kocama, benimle bu şekilde konuşamazsın deme hakkım var mı?

Tarih: 02.10.2023 - 09:41 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Eşim benimle iyi geçinmiyorsa veya benden üstün olduğunu iddia ediyorsa ne yapmalıyım?
- Benim kocama "benimle bu şekilde konuşamazsın, bana emir veremezsin, beni azarlamaya hakkın yok" deme hakkım var mı aile yöneticiliği harici konularda?
- Çünkü normalde iyi anlaşmak esas biliyorum ama karşı taraf böyle davranmazsa ve ben ezilirsem diye korkuyorum. Onun söyledikleri benim için kanun olacak laf edemeyeceğim ama ben bir şey isterken yalvarır gibi mi olacağım korkusu geliyor.
- Kendimi savunmam, saygı beklemem, karşılıklı hizmet istemem ve bunu belirtmem yanlış mı olur?
- O bana “sen kimsin haddini bil” diyebilir, ama ben ona diyemez miyim?
- Onun bana her konuda karışmaya hakkı var ama benim yok mu?  Mesela dışarı çıkma diyebilir tamam ama hareketlerime, söylediklerime, yaptıklarıma karışma hakkı var mı rahatsız olursam karşılık verebilir miyim?
- Ve sadece kocam olduğu için o benden daha iyisini biliyor, onun tavsiyesi benim fikrimden değerli veya daha doğru diye bir kural mı var? (aile yönetiminden bahsetmiyorum)
- Bu bakış açısı toplumun yanlışı mı yoksa hakkında hüküm var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Elbette bir kadının kendisine haksızlık yapan kocasına “Benimle bu şekilde konuşamazsın." deme hakkı var.

Ancak erkeğin hakkı var diye karısına “Benimle bu şekilde konuşamazsın.” demesi hikmete, rahmete, saygıya, aile huzuruna, eşler arası muhabbete… ne kadar uygun düşer?

Öncelikle bunu siz kendiniz bir empati yapın.

Aynı şekilde kadının hakkı var diye kocasına “Benimle bu şekilde konuşamazsın.” demesi ne kadar hikmete, rahmete, saygıya, aile huzuruna, eşler arası muhabbete… uygun düşer?

Bu nedenle konuya sadece haklılık açısından değil, faydalılık açısından da bakmak uygun olur.

Evlilik sorunlarının en temel nedenlerinden birisi karı-kocanın birbirine karşı saygılı davranmamasıdır.

Oysaki evliliği ayakta tutan en temel şey, sevgiden önce saygıdır. Sevgi kaybolsa, yeniden güçlenebilir, ama çiftler saygılarını kaybederlerse sevgilerini de kaybederler. 

Anladığımız kadarıyla sizde de yaşanan sorun budur. Bu konuda toplumumuzda şöyle bir sıkıntı var.

Bazı erkekler, geçmişten gelen yanlış bir anlayışla koca olmayı, hanımlarına tahakküm etmek, azarlamak, emretmek ve hizmetçileri gibi davranmak zannediyor.

Bazı kadınlar da radikal feminist grupların telkini ile kocasıyla münazara ve fikir alışverişi yapmak yerine, mücadele ederek onunla kavga etmeyi, küfredip hakaret etmeyi eşitlik olarak görüyor.

Veya annesi babası tarafından ezilen bazı kızlar, evlenir evlenmez, ezilmemek için kocalarına karşı hemen gardlarını alıp, savunmaya geçiyorlar. Böyle yaparlarsa güya erkeklerin korkacağını, onlara daha iyi davranacaklarını zannediyorlar.

Oysaki böyle davranarak ne erkek karısını kendisine ve evine bağlayabilir, ne de kadın kocasını korkutabilir.

Sonun da her ikisinin de korktuğu başına gelir.

Bundan dolayı, eğer boşanmayı düşünmüyorsanız kocanız ne yaparsa yapsın, eşinize karşı saygı sınırını aşacak söz ve davranışlarda bulunmayın. Bu, onun yaptıklarına boyun eğmek, yaptığı haksızlıkları kabul etmek anlamına gelmez.

Ama en azından siz kendinize yakışanı yapmış olursunuz.

Ayrıca etki-tepki olmayacağı için kocanızın daha fazla size hakaret etmesinin önüne geçmiş olursunuz.

Daha da önemlisi, zamanla sizden tepki görmezse, o da hakaret ve saygısız davranışlarından vazgeçebilir.

Bunun yanında, siz hâl ve hareketlerinizle ona karşı rol model olursanız, belki o da sizi örnek alabilir.

Cenab-ı Hak Fussilet suresinde şöyle buyurur:

“İyilikle kötülük bir olmaz. Sen (kötülüğü) en güzel olan davranışla sav; o zaman bir de göreceksin ki seninle aranızda düşmanlık bulunan kimse kesinlikle sıcak bir dost oluvermiş!” (Fussilet, 41/34-35)

Eşinizin haksız söz ve davranışlarına karşı, müsait bir zamanında, yumuşak bir üslupla konuşabilirsiniz. Bunu yaparken de kocanızı eleştirerek değil de olaydan ne kadar rahatsız olduğunuzu anlatın, yani kendi rencide olmuş duygularınızı dile getirin.

Eğer sosyal hayatta çalışmıyorsanız, yani evinizin işlerinde çalışıyorsanız, eşinizin evde size her zaman hizmet etmesini beklemeniz doğru değil. Tabii ki size yardım etmesi çok daha güzel bir davranış olacaktır. Ancak evlilik bir iş bölümüdür: eşlerden birisi dışarıda çalışıyorsa, diğeri de içeride çalışır.

Ancak ihtiyaç duyduklarında her zaman birbirlerine yardım ederler.

Ayrıca toplumun kodlarını bir anda değiştirmeye kalkışmak doğru değil. Erkek yetiştiği ailede, annesinden gördüklerini evlenince eşinden de ister. Veya kadın, babasından gördüklerini kocasından da talep eder. Bu, bir yere kadar beklenilen bir şeydir.

Eğer kocanızın annesi evde, eşine ve çocuklarına hizmet eden birisi ise, sizin bu durumu hemen değiştirmeye çalışmanız sonuç getirmez, huzurunuz bozulur. Bu durumda bazı değişiklikleri zamana bırakmanız en doğrusudur.

Siz, ona sevgi ve saygı ile yaklaştıkça, emin olun o da size aynı şekilde sevgi ve saygı duyacaktır.

Not:

Esasen bu rol model olmak görevi birinci derecede kocanın sorumluluğudur. Ancak sorunu dile getiren ve bize muhatap olan siz olduğunuz için size hitap ederek konuşmanın hikmete daha uygun olacağı açıktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun