Kocamı nasıl mutlu ederim, evimi nasıl cennete çevirim?

Tarih: 17.05.2021 - 09:16 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Evimi dünya cennetine çevirmem için kocama mutlu bir yuva yaşatmam için bana özetle birkaç tavsiye verir misiniz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1)  Evlilikte temel AMAÇ öncelikle Allah’ın rızasını en iyi şekilde kazanmak olmalıdır

Evlilikte temel amaç; Allah’ın rızasını kazanmak için, kişinin ebedi bir hayat arkadaşının yardımıyla kendisini günahlardan muhafaza etmesi, hayırlı evlatlar yetiştirmesi ve huzurlu bir ömür geçirmesidir.

Bu üç amaca yönelik gayret göstermek, inşallah hem Allah’ın rızasını kazanmaya hem de kocanıza karşı sorumluluklarınızı yerine getirmeye vesile olacaktır.

Söz ve davranışlarınız Allah’ın rızasına müteveccih ise, Rabbimizin sizden razı olacağı bir yola girmiş sayılırsınız.

2) Öyle davranın ki kocanız sizin yanınıza geldiğinde huzur bulsun, sizden kaçmasın

Dinimiz, aileye verdiği önemden dolayı eşi meşru daire içinde razı etmenin Allah’ı razı etmek olduğunu söyler. Peygamber Efendimizin (asm) şu hadis-i şerifi bize bu konuda ışık tutmaktadır:

"Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en iyi olanınızdır. Ben de aileme karşı en iyi olanınızım!.." (Tirmizî, Menakıb, 63)

Kocanızın sizin yanınızda mutlu olması, ancak onun razı etmekle mümkündür. Eşi razı etmek ise ancak başta ona sadık kalarak, sadece biyolojik ihtiyaçlarını değil, maddi ve manevi, duygusal ihtiyaçlarını da gidermekle, onu rencide etmemekle mümkündür.

3) Kocanızla aranızdaki muhabbeti sürekli tutmak için gayret gösterin, şükredin ve onu muhafaza edin

Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de,

İçinizden, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp; aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, O’nun varlığının belgelerindendir. Bunlarda, düşünen kavim için dersler vardır.(Rum, 30/21)

buyurarak, eşler arası sevgi ve muhabbetin Allah’ın kullarına verdiği en güzel nimetlerden biri olduğunu hatırlatır.

Allah’ın eşlerin kalbine koyduğu bu nimet, öncelikle fark edilip şükür etmeyi gerektirir.

Peki muhabbet nimetinin şükrü nasıl olmalıdır? 

Şükür; hayat arkadaşını olduğu gibi kabul etmek, Allah’ın ona verdiği güzel taraflara odaklanmak, isyan etmemek, başkasıyla kıyas etmemek, var olan güzel özelliklerini takdir etmek, övmek, iltifat etmek, onun varlığından memnun olduğunu karşı tarafa hissettirmektir.

İşte o zaman yaptığınız şükür, kocanıza karşı olan muhabbet nimetini ziyadeleştir, artarak devam etmesini sağlar.

Unutmayın şükürsüzlük küfran-ı nimettir, nimete karşı nankörlüktür. Bu da musibetlerin celbine vesiledir. Bugün aile hayatında yaşanan huzursuzlukların, (ki buna sosyal musibet diyebiliriz) bir nedeni de eşlerin birbirinden razı olmayıp sürekli daha çok beklentilere girmesidir.

İkinci olarak Yüce Yaratıcı'nın eşlerin kalbine koyduğu muhabbet nimeti, O’nun rahmetinin bir hediyesidir ve muhafaza edilmelidir. Muhafaza etmek için azamı gayret gösterilmelidir. O muhabbeti kıracak, sarsacak, zarar verecek, tüketecek, bitirecek, zayıflatacak söz ve davranışlardan azami derece kaçınmak gerekir.

Gereksiz kıskanmalar, güvensizlikler, ithamlar, rencide edici söz ve davranışlar, küçük dedikodular, aile ilişkilerinden kaynaklanan yanlış anlaşılmalar, ailelerin müdahalesi gibi kocanın elinde olmayan davranışları bahane edilerek “muhabbet nimeti” tüketilmemelidir. Tüketilmesi musibettir.

4) Erkeği mutlu etmek, ona fıtratının ön gördüğü şekilde davranmakla mümkündür.

Kadın ve erkek hukuki olarak eşit, ama fıtrat olarak farklıdır. Bu çerçevede kadın ve erkek farklılıklarını iyice araştırıp, kocanıza buna göre davranmanız onu mutlu edecektir.

Örneğin erkek, eve girdiği zaman, Kur'an’ın tabiriyle “Bir Kavvam” gibi karşılanmalı, onure edilmeli, takdir edilmeli, onunla güç mücadelesine girilmemeli, yanında ailesi eleştirilmemeli, erkekliği, kocalığı, babalığı eleştirilmemelidir. Fiziki ve biyolojik gücü küçümsenmemeli ki sizin yanınızda kendisini huzurlu ve mutlu hissetsin.

Unutmayın kadının gücü, kadınlığa mahsus söz ve davranışlarındadır.

6) Ekonomik konularda onay alma eşe değer vermenin bir göstergesidir

Evin ekonomisinden birinci derece sorumlu olan kişi erkektir. Kadın, çalışıyor olsa bile, yapacağı maddi harcamalarda kocasından onay alması, bilgi vermesi, rızasını alması erkeğe kendisini daha güvende ve rahat hissettirecektir.

7) Çocuğunuz ve ev ile ilgilenirken kocanızı ihmal etmeyin

En az kendinize, çocuğunuza, evinize ve çevrenize ayırdığınız zaman kadar kocanıza zaman ayırmanız gerekir ki, kendisini ihmal edilmiş hissetmesin ve başka meşguliyetler aramak zorunda kalmasın.

Kadınlar özellikle çocuk sahibi olduktan sonra ilgilerinin büyük bir kısmını ona veya ev işlerine sarf ediyor. Erkek, bu durumda kendisini ihmal edilmiş hissedebilir. Böyle hissederse, huzursuz olur ve kaçar.

8) Kocanızın söz ve davranışlarına kendinize göre anlam vermeyin ve onu itham etmeyin

Erkeklerin en çok rahatsız olduğu bir konu, eşlerinin onların söz ve davranışlarına gerçekle örtüşmeyen anlamlar yüklemesidir. Erkekler, bazen sürekli savunma yapmak, bir şeyleri ispatlamak, yemin etmek zorunda kalıyor ki, bu da erkeği son derece huzursuz ediyor. Evlilikte esas olan güvendir, itimattır, sadakattir.

Sizi rahatsız eden söz ve davranışlarının anlamını, uygun bir vakitte, itham etmeden sorun, elinizde aksi bir kanıt yoksa ona inanın ve güvenin.

9) Eşinizi üzdüğünüz, kırdığınızda araya fazla mesafe koymadan telafi edin

10) Kocanızın ailesini eleştirmeyin, erkekler ailelerine yönelik eleştiriyi doğrudan kendi üzerlerine alırlar

11) Kocanızı değiştirmeye kalkışmayın

12) Sorunlarınızı, sıkıntılarınızı kocanıza sadece yakınmakla kalmayın, çözüm önerileri ile gidin

13) Kendi görevlerinize odaklanın

Evinizi cennetten bir yuvaya çevirmenin en güzel yolu, önce bizzat kendinizin ibadetlerinize, zikrinize, tefsir okumalarınıza azamı dikkat etmeniz ve bunları bir davranış şekli haline getirmenizdir. Kocanızdan imam olup bazı vakit namazları cemaatle birlikte kılmanız, birlikte tefsir okumanız da yuvanızı huzurlu kılacaktır.

14) Kocanız için her gün mutlaka özel dua edin

Kocanızın dünya ve ahiret mutluluğuna ermesi, ebedi ve sonsuz saadet diyarı olan cennette de beraber olmak için gizlice, özenle ve gönülden Allah’a yalvarın.

Bütün bunlara beraber, dünyayı bir açıdan cennete çevirmek mümkün ise de hakiki anlamda cennet yapmak mümkün değildir; ne kadar olursa bin bereket diyerek hakiki cennette bir aile olabilmek için çaba göstermek gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Hanımımı nasıl mutlu ederim, evimi nasıl cennete çevirim?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun