İslama aykırı kanunlara uyan kafir mi olur?

Tarih: 16.03.2019 - 14:49 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İbni Kesir’le ilgili şöyle bir fetvaya denk geldim: Ünlü tefsir âlimlerinden birisi olan İbn Kesîr rahimehullah Maide Suresi’nin 50. ayetini tefsir ederken Cengiz Han’ın çıkarmış olduğu “Yesak” adlı kanun kitabıyla alâkalı olarak şöyle der:
“Allah, kulların kendi elleriyle koydukları ve Allah'ın şeriatına dayanma­yan cahiliyye hükümlerinin sapıklıklarını ve bilgisizliklerini reddedi­yor. Bu sapıklıkları kendi görüş ve hevesleri sonucu ortaya çıkardık­larını bildiriyor. Söz gelimi Tatarların Cengiz Han diye bilinen kral­larından alınma krallık buyrukları vardır ve bununla hüküm verirler. Nitekim bu yasayı onlara kral koymuştur. Bu yasalar Yahûdî, Hıristiyan ve İslâm di­nine mensup muhtelif milletlerden iktibas yoluyla tanzim edilmiş ka­nunlar topluluğudur. Ancak bu yasalar içerisinde birçoğu Cengiz Han’ın mücerret görüş ve heveslerinden ibarettir. O bunu, çocukları için izle­nen bir hüküm haline getirmiştir ki onlar, Allah’ın kitabından ve Rasûlullah’ın sünnetinden önce bu yasaya uyarlar. Onlardan böyle davra­nan birisi kafirdir, Allah ve Rasulünün hükmüne dönene dek kendisi ile savaşmak vaciptir. Az veya çok hiçbir konuda Allah'tan başkasının hükmüne müracaat edilemez.” 
- Buna göre İslama aykırı kanunlara uyan kafir mi olur?
- Eğer kafir olmazsa, bu açıklamayı nasıl değerlendirmek gerekir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Uymak iki türlü olur:

a) İslam’ın hükümlerine aykırı olduğunu bilerek, benimseyerek ve ortada bir zaruret bulunmadan uygulamak; böyle yapanların zaten İslam ile ilişkileri kopmuştur, kopmasaydı böyle davranmazlardı.

b) Mecbur kaldıkları, başka türlü davranmalarının mallarına, canlarına, ırzlarına önemli zarar vereceğini bilip gördükleri için uygulamaları; bunu yapanlar kâfir de çok kere günahkâr da olmazlar. Peygamberimiz (asm) Ammâr’ın, işkenceden kurtulabilmek için İslam’a aykırı söz ve davranışlarda bulunmasına izin vermiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun