Arkadan ilişkiye giren kafir mi olur?

Tarih: 21.12.2016 - 04:39 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kadınla da, erkekle de olsa arkadan yani anüsten, dışkı mahallinden ilişki çok günahtır. Büyük günahlardan olduğunu biliyorum.
- Ancak araştırırken Ebu Hüreyre (ra)’ın bu ilişki hakkında şöyle dediğini okudum; Ebu Hüreyre'den şöyle nakledilmiştir:
“Kim bu işi erkeğe veya kadına yaparsa kafir olur.”

 قَالَ أَبو الْمُعْتَمِرِ: نَادَى عَلِيٌّ عَلَى الْمِنْبَرِ , فَقَالَ : سَلُونِي سَلُونِي ، فَقَالَ رَجُلٌ : أَتُؤْتَى النِّسَاءُ فِي أَدْبَارِهِنَّ ؟ فَقَالَ : سَفَلْتَ سَفَّلَ اللَّهُ بِكَ ، أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ تَعَالَى يَقُولُ : {أَتَأْتُونَ الْفَاحِشَةَ} الآيَةَ. (Musannef Ebi Şeybe 17076)
- Şimdi, ehlisünnet itikadına göre haram bir şeyi haram görerek yani helal kılmayarak yapmak kişiyi dinden çıkarmaz. Acaba Ebu Hüreyre’nin bu sözden kastı, helal görerek yapması durumunda mıdır? Şerhi var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Kadınlarla ilgili hadis için bk. İbn Ebi Şeybe, Musannef, 3/530/h. no:16812.

- Ebu Hureyre’nin “Kim bu işi (lutilik işini) erkeğe veya kadına yaparsa kafir olur.” şeklindeki sözleri için bk. İbn Ebi Şeybe, Musannef, 3/530/h. no:16808.

- Ebu’d-Derda’nın “kâfir olan kimseden başka kim bu işi yapar?” şeklindeki ifadesi için bk. İbn Ebi Şeybe, Musannef, 3/529/h. no:16806.

- Ehl-i sünnet alimlerin ittifakıyla büyük günahları işleyen kâfir olmaz.

“Küfür” kavramı, İslam literatüründe iki manada kullanılır.

a) Dinden çıkmayı ifade eden küfür.

b) Allah’ın nimetlerini inkâr anlamına gelen küfür.

İslam’ın genel prensiplerine göre küfür olmadığı halde, bu gibi bazı hadis rivayetlerinde zikredilen “küfür”den maksat, hakiki küfür değil, işin önemini vurgulamaya yönelik olarak kullanılan mecazi küfürdür ki, buna nimet küfrü / küfran-ı nimet, nankörlük denir.

Küfür kelimesinin özellikle kullanılması, işin çirkinliğinin boyutunu göstermek için bir “Tağliz” sanatına dayanan bir irşat üslubudur. (krş. Munavi, Feydu’l-kadir, 6/23)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun