Kabe'nin yanındaki saat kulesi Hz. Mehdi'nin çıkış alameti midir?
- Peygamberimiz (asm) Kabe'deki “Saat Kulesini" görünce dikkat edin diye uyarmış mı?
- Bu rivayetler, Mekke’de yapılan saat kulesinin gölgesinin Kabe’yi örtmesini mi haber veriyor?
- İlgili rivayetleri kaynaklarıyla beraber, vererek, bu rivayetlerin sıhhat durumlarını ve verdiği haberleri detaylı bir şekilde açıklar mısınız?
Değerli kardeşimiz,
Konuyla ilgili Musannef’te iki rivayet vardır. İlk rivayetin metni ve meali şöyledir:
عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُمَرَ، فَقَالَ: كَيْفَ أَنْتُمْ إِذَا هَدَمْتُمْ هَذَا الْبَيْتَ، فَلَمْ تَدَعُوا حَجَرًا عَلَى حَجَرٍ قَالُوا: وَنَحْنُ عَلَى الْإِسْلَامِ؟ قَالَ: وَنَحْنُ عَلَى الْإِسْلَامِ قَالَ: ثُمَّ مَاذَا؟ قَالَ: ثُمَّ يُبْنَى أَحْسَنَ مَا كَانَ، فَإِذَا رَأَيْتُ مَكَّةَ قَدْ لَعَجَتْ لَطَائِمَ، وَرَأَيْتُ الْبِنَاءَ يَعْلُو رُءُوسَ الْجِبَالِ، فَاعْلَمْ أَنَّ الْأَمْرَ قَدْ أَظَلَّكَ
Abdullah b. Ömer (yanında bulunan insanlara):
“Şu Evi / Kâbe'yi yıktığınız ve taş üzerine taş bırakmadığınız zaman haliniz ne olur?” deyince, onlar: “Biz Müslüman olduğumuz halde mi (böyle yapacağız?)" dediler.
Abdullah “Evet, biz Müslüman olduğumuz halde (öyle yapacağız).” diye cevap verdi.
“Sonra ne olur?” diye sordular. Abdullah: “Sonra (Kâbe) öncekinden daha güzel bir şekilde yapılır.” dedi ve şöyle devam etti:
“Sen ne zaman Mekke'nin hararetli yumruklaşmaya sahne olduğunu ve binaların dağların başına / tepelerine doğru yükseldiğini görürsen, işte o zaman bil ki, (kıyametle ilgili) iş / durum gölgesini senin üzerine salmıştır.” (İbn Ebi Şeybe, Musannef, h.no: 14107)
İkinci rivayetin metni ve tercümesi şöyledir:
عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عَمْرٍو فَقَالَ: كَيْفَ أَنْتُمْ إِذَا هَدَمْتُمُ الْبَيْتَ , فَلَمْ تَدَعُوا حَجَرًا عَلَى حَجَرٍ , قَالُوا: وَنَحْنُ عَلَى الْإِسْلَامِ؟ قَالَ: وَأَنْتُمْ عَلَى الْإِسْلَامِ , قَالَ: ثُمَّ مَاذَا؟ قَالَ: ثُمَّ يُبْنَى أَحْسَنَ مَا كَانَ , فَإِذَا رَأَيْتَ مَكَّةَ قَدْ بَعَجَتْ كَظَائِمَ وَرَأَيْتَ الْبِنَاءَ يَعْلُو رُءُوسَ الْجِبَالِ فَاعْلَمْ أَنَّ الْأَمْرَ قَدْ أَظَلَّكَ
Abdullah b. Amr (b. el-As) (yanında bulunan insanlara): “Şu Evi / Kâbe'yi yıktığınız ve taş üzerine taş bırakmadığınız zaman haliniz ne olur?” deyince, onlar “Biz Müslüman olduğumuz halde mi (böyle yapacağız?)" dediler.
Abdullah “Evet, siz Müslüman olduğunuz halde (öyle yapacaksınız).” diye cevap verdi.
“Sonra ne olur?” diye sordular. Abdullah: “Sonra (Kâbe) öncekinden daha güzel bir şekilde yapılır.” dedi ve şöyle devam etti: “Sen ne zaman Mekke'nin bağ-bahçelerle (veya su kanallarıyla / Su cetvelleriyle) dolduğunu / donatıldığını ve binaların dağların başına / tepelerine doğru yükseldiğini görürsen, işte o zaman artık bil ki, (kıyametle ilgili) iş / durum gölgesini senin üzerine salmıştır.” (İbn Ebi Şeybe, Musannef, h.no: 37232)
İlk rivayet Abdullah b. Ömer’den; ikinci rivayet ise Abdullah b. Amr (b. el-As)’dan, nakledilmiştir. Anlaşılan birinde tashif vardır.
Araştırmalarımızda bu ikinci rivayetin sahih olduğu, öncekinin tashife / tahrife uğradığı kanaatine ulaştık.
Tashif: Birbirine benzeyen harflerden oluşan kelimelerin nokta veya harekelerinin değiştirilerek yazılması anlamında bir hadis usulü terimidir.
Bu hadiste kıyamet alametlerinden bahsedilmiştir. Mehdi değil kıyametin kendisi söz konusudur. Çünkü “el-Emr” Kur'an’da genellikle kıyamet için kullanılmıştır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Çocuğun ölümünü kocasından gizlemiş mi?
- Firavun kendi ölümünü kendi mi seçti?
- Camiye abdestli gitmek şart mı?
- Cennetliklerin birbirilerini ziyaret etmesiyle ilgili hadisn manası nedir?
- Ala tenli, kel ve körün imtihanı nasıl olmuştur?
- Firavun'un kızının berberi Maşita Hatunun şehid edildiği rivayeti sahih midir?
- Süfyan’ın Türklerle savaşacağı doğru mu?
- Cebrail bize dinimizi mi öğretmiş?
- Süfyaniler Türkler ile savaşır, sözü hadis midir?
- Ey Allah’ın kulları, bana yolu gösterin, anlamındaki rivayet sahih midir?