Allah’ın “Kün” emriyle mi eşyaya vücud veriliyor?
Değerli kardeşimiz,
“Tabiat kanunları” denilen şeyler, gerçekte Allah’ın kudretinin tecellilerinden başka bir şey değildir. O, bu kanunlarla âlemde icraatta bulunmaktadır.
Göklerin ve yerin Allah’ın yaratmasıyla yokluktan varlığa gelmeleri, yoktan yaratılmış insan için anlaşılması güç ve derin bir meseledir. Kur’an, sekiz ayetinde Allah’ın "Kün" emriyle, yani “Ol” demesiyle eşyaya vücut verildiğini bildirir. Mesela şöyle buyrulur:
“Onun emri, bir şeyi murat edince, ona sadece ‘ol’ demektir, o da olur.” (Bakara, 2/117; Âl-i İmran, 3/47-59; En’am, 6/73; Nahl, 16/40; Meryem, 19/35; Yâsîn, 36/82; Mü’min, 40/68 ayetler)
“Ol” emri, ilahi iradenin mahlûka teveccühüdür. (Seyyid Kutub, fî Zılâlil- Kur’an, V, 2978) Bu ifade, Yaratıcı ile yaratılmışın alaka nev’ini ifade eder. Şu görülen varlıkların Yaratıcıdan nasıl vücuda geldiğini anlatır. Ancak bu nafiz iradenin eşya ile ittisalinin nasıl olduğu beşer idrakine kapalıdır. (Kutub, age., I, 106)
Ayetteki “…o da olur” kısmı, oluş sürecinin başlamasını ifade eder, yoksa her şeyin bir anda her şeyiyle ve bütün ayrıntılarıyla hemen oluverdiğini anlatmaz. Çünkü Allah eşyayı sanatlı bir şekilde yaratmayı murat etmiştir. Mesela insanın ana rahmindeki devrelerinin her birinin nice hayret verici halleri vardır. Yoksa insan faraza birden kırk yaşında yaratılsa, kırk yıla kadar geçen ve her biri nice güzellikler taşıyan bebeklik, çocukluk, gençlik gibi hayat devreleri ve bunların her anındaki ayrıntılar hiç görülmeyecekti. Ayetteki fiilin geniş zamanla ifade edilmesi bu mühim gerçeği anlatmaktadır. Yani bu oluş, takdir edilen bir süreyi içine alır. Diğer varlıklar da genelde böyle tedrici bir tarzda yaratılmaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- ''Ol'' (Kün) emrinin kainattaki tecellisi nasıl oluyor?
- “Kün” emri nedir?
- Yaratılış ve Delilleri
- Fen derslerinde Allah’tan bahsedilmesi bilimsel metoda aykırı mıdır?
- Allah’ın kudretine göre yaratmada az-çok, küçük-büyük fark ediyor mu?
- “Ol” (Kün) emrinin muhatabı kimdir?
- Allah'ın, yaratmaktaki ''Ol'' emrini nasıl anlamak gerekir?
- “Allah sizi (babanız Âdem’i) yerden (bitki bitirir gibi) bitirdi (Yarattı)” ifadesini nasıl anlamak gerekir?
- Akıl ve zekâ arasındaki fark nedir? Hayvanlarda akıl ve zekâ var mıdır?
- Bilimle din çatışır mı?