Affettikçe kötülük artıyor ne yapmam lazım?

Tarih: 15.02.2024 - 08:28 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Yapılan kötülükleri unutamıyorum hiç kimseyi de affedemiyorum. Affettikçe yaptıkları kötülük artıyor ne yapmam lazım. Hak alınır mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Affetmek hiç şüphesiz çok güzel bir insani davranıştır. Bundan dolayıdır ki, İslam dini başta olmak üzere, tüm semavi dinler affetmeyi tavsiye etmektedir. Çünkü affetmek hem sosyal ilişkileri sağlıklı yürütmeye yardımcı olur, hem de kişinin ruh sağlığını korumasına yardım eder.

Mesela, kişi kendisine yapılan bir kusuru affetmediği sürece, o içinde bir yük olarak kalır, daha sonra öfkeye, kine ve nefrete dönüşür. Bu ise hem kişinin kendisine hem de öfkesini yönelttiği kişiye büyük zarar verir.

Affetmenin tavsiye edilmesinin bir diğer nedeni de insanlarda nefis ve şeytan bulunduğu için bazen bunlara uyarak çevresindeki kişilere zarar verebilir, onları kırabilir, rencide edebilir. Veya bazen vefasızlık edebilir, ağzından kötü bir kelime çıkabilir, bir yardım veya rica teklifine karşılık vermeyebilir. Veya bazı insanlar, kişilik yapıları gereği, bazen olumsuz tepkiler verebilirler.

Bunların hiçbirisi doğru davranışlar değil, ama zaman zaman her insanın yapabileceği şeylerdir. Budan dolayı, bu olumsuz davranışları bir kez yapan birisini, insana özgü zaaflarından dolayı anlar ve affedersek, aynı hatayı tekrar etme ihtimali azalır. Kişi hatasını anlayıp özür dileyebilir. 

Buna rağmen, bunca iyi taraflarına, yaptığı iyiliklere karşı, sadece bir iki zaafına odaklanıp o insanı affetmemek doğru değil.

Ancak birisi hata ve kusurlarında ısrar ediyorsa, bilerek veya bilmeyerek sizi rencide etmeye devam ediyorsa, ona karşı sınırınızı koruyun, ilişkilerinizi asgari düzeye indirin. Bir daha aynı kötülüğü yapmasına izin vermeyin. Yaptıklarına karşı, hiçbir şey olmamış gibi davranırsanız o da ya yaptığının farkında olmadığı ya da çıkarına geldiği için olumsuz davranışlarını sürdürmeye devam eder.

Bu durumda yine de o kişiye neden mesafe koyduğunuzu veya affetmek istemediğinizi kendisine açık ve net ifadelerle açıklayın. Böylece yaptığının farkına varır, ayrıca sizin neden tavır aldığınızı için yanlış anlamanın da önüne geçer.

Göreceksiniz ki, hatasını anlamayana veya saygı sınırını aşana karşı tavır alıp, sınır çizmek, rahatsız olduğunu ifade etmek onu affetmemekten, küsüp öfkelenmekten daha fazla işe yarayacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun