Rahatsız edene tavrımız ne olmalı?

Tarih: 26.02.2024 - 12:27 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sürekli bizi rahatsız edip istemediğimiz şeyleri yapan arkadaşa karşı tavrımız ne olmalı?
- Örneğin istemediğimiz halde şakasına da olsa bize vurmak, hakaret etmek vs.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Herkesin samimiyet anlayışı farklıdır. Bu fark, bazen kişinin karakterinden, bazen aile yapısından, bazen de kültüründen kaynaklanır. Durum böyle olunca, şakalaşmalarda yanlış anlaşılmalar hâliyle sık yaşanmaktadır.

İkili ilişkilerde, arkadaş ve diğer yakın ilişkilerde benzeri başka başka sorunlar da olabilir. Bu insan olmamızın bir gereğidir. Burada önemli olan sorunlarımızı sağlıklı bir iletişim dili ile açık ve net bir şekilde konuşarak çözmektir. İma ederek, kızarak, öfkelenerek, tepki vererek hiçbir ikili ilişkiyi düzeltemeyiz.

Bu durumda, eğer kişinin şakasından rahatsız oluyorsanız -ki bu son derece normaldir- ona açık açık bunu ifade etmelisiniz.

“Sevgili arkadaşım, beni sevdiğini biliyorum, samimiyetin için de teşekkür ederim, ama yaptığın şu... şu... şaklardan dolayı çok rahatsızım. Arkadaşlığımız zarar görüyor, devam edersen, dostluğumu bitirmek zorunda kalacağım.”

Ancak bu kişi hâlâ sizi rahatsız eden şakaları yapmaya devam ediyorsa, bilerek sizi rencide etmeye devam ediyorsa, ona karşı sınırınızı koruyun, ilişkilerinizi asgari düzeye indirin. Bir daha aynı davranışı yapmasına izin vermeyin. Kırılmasın, gücenmesin diye sessiz kalırsanız olumsuz davranışlarını sürdürmeye devam edebilir.

Kırıcı olmayan bir açıklamadan sonra, hatasını anlamayana veya saygı sınırını aşana karşı tavır alıp, sınır çizmek, rahatsız olduğunu ifade etmek onu affetmemekten, küsüp öfkelenmekten daha fazla işe yarayacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun