Çok konuşanlara karşı nasıl bir tutum sergilemeliyiz?

Tarih: 23.03.2024 - 08:32 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sorum şu; iş hayatında, sosyal hayatta hal hatır sormanın ötesinde, sürekli olarak kendisine herhangi bir soru yöneltilmeden konuşmak doğru mudur?
- Sürekli olarak karşı tarafa kendi hayatıyla, yaşadığı sorunlarla, ailesiyle ilgili bir şeyler anlatan, yorum isteyen, karşı taraftan kendisinin haklı olduğunun söylenmesini bekleyen ve başkaları hakkında, bir şeyler hakkında çokça veryansın içerisinde olan kişilere karşı tutumumuz nasıl olmalı?
- Bu tarz kişileri dinlemek, lüzumsuz konuşmalarına sürüklenip tahammül etmeye çalışmak bana eziyet gibi geliyor. Herkese karşı hissettiğim bir his değil bu. Kalbimizin ısınmadığı, bizi ne dünyamıza ne de ahiretimize faydası olmayan konuşmalara sürükleyen kişilere karşı nasıl bir tutum sergilemeliyiz?
- Konuşmak ve samimi olmak istemediğimiz kişilere karşı, mecburen bulunmamız gereken aynı iş ortamında olmamız durumunda nasıl yaklaşmalıyız, mesafemizi nasıl koymalıyız?
- Karşı tarafı incitmeden, hangi cümleleri ve sözleri kullanarak bir mesafe oluşturmalıyız?
- Gevezelik ve boş boğazlığın dinde tanımı var mıdır, yoksa da sizce neleri konuşmak dünyamıza ve ahiretimize zarar verir, ne tür konuşmalar gereksizdir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Hangi konuşmalar müminin ağırlığını zedeler?
Çok ve gereksiz konuşmayan bir insan olmak isterken, çok konuşan ve asla iletişimi başlatan olmadığım halde kendisiyle konuştuğumda durduk yere tartışma içerisine çekildiğim bir kişiyle imtihandayım. Sizden bir kız kardeşiniz olarak öğüt bekliyorum. 

Sosyal ortamlarda birlikte olduğumuz insanlarla ilişkilerimizin sınırını biz belirleyebiliriz. Kimin, bizimle ne kadar yakın olması gerektiğini veya ne kadar sohbet etmesi gerektiğinin sınırlarını belirleyecek olan bizzat bizleriz. Yani insanların bize nasıl davranmasını biz kendimiz belirliyoruz.

Bu sınırı çizmenin herkes için geçerli kesin bir yöntemi yok. Çünkü kişiden kişiye, yakınlık seviyesine veya cinsiyete göre değişir. Mesela, namahrem olan karşı cinsten birisi ile zaten dini açıdan yakın olmamız doğru değil. Ona karşı net tavrımızı koyarız.

Karşılık Vermeyin

Aynı cinsten birisi, “herhangi bir soru yöneltilmeden konuşuyor” ve bu da sizi rahatsız ediyorsa, önce karşılık vermezsiniz, sözlerine karşı ilgisiz kalırsanız, muhtemelen bunu anlayacaktır. Çünkü hiç kimse kendisini dinlemek istemeyen birisine ısrarla bir şeyler anlatmak istemez.

Anlatmanın, paylaşmanın amacı iletişim kurmaktır, siz karşılık vermediğinizde iletişim kurulmamış olur, karşı tarafın isteği de böylece söner.

Sağlıklı Bir İletişimle Durumu Açıkça İzah Edin

Sizin bu tutumunuzu anlamayıp, rahatsız etmeye devam ederse, ikinci adım sağlıklı bir iletişimle durumu açıkça izah etmektir. Çünkü muhtemelen sizin onun fazla konuşmasından rahatsız olduğunuzu bilmiyordur veya kendisi konuşmayı, paylaşmayı çok sevdiği için, sizin de aynı şekilde paylaşmayı ve iletişimi sevdiğinizi düşünüyordur. Kısaca yanlış anlaşılmadan dolayı verilen rahatsızlığın farkına varmamıştır, demektir.

Kendisine konuyu izah ederken, önce paylaşımcı olduğu, sizinle sohbet ettiği için teşekkür edin. Ama kişilik olarak çok konuşmaktan veya sürekli iletişim hâlinde olmaktan hoşlanmadığınız için konuşmanızı sınırlandırmak istediğinizi söyleyin. Böylece hem onu rencide etmemiş olursunuz hem de neden size gereksiz ve malayani gelen bir sohbetten rahatsız olduğunuzu açıkça anlatmış olursunuz.

Sadece Dinleyin ve Ayrılın

Ayrıca arkadaşınızı dinlerken, bir şeyler söylemek, onu doğrulamak veya eleştirmek zorunda değilsiniz. İnsanlar bazen sorunlarını anlatarak rahatlamak isterler, onların amacı tavsiye almak, nasihat dinlemek, haklı olduklarını tasdik etmek değildir, sadece dinlenilmek ve anlaşılmaktır. Belki arkadaşınızın da dinlenilmeye ihtiyacı vardır ve sizden onu anlamanız dışında bir şey beklemiyordur. Yani birisini dinlerken, kendinizi onu tasdik etmeye veya karşı çıkmaya veya öneride bulunmaya mecbur hissetmeyin, sadece dinleyin ve ayrılın.

İletişim Hatalarınızı Düzeltin

İletişimde tartışma doğuran şeyler büyük ölçüde, eleştiri yapmak, genellemelerde bulunmak, keskin ve sert konuşmak, konuşan kişinin kişiliğini hedef almak, çok fazla savunma yapmakla olur.

Dolayısıyla iletişim hatalarımızı düzelttiğimiz oranda çevremizdeki insanlarla daha sağlıklı ve huzurlu iletişim kurabiliriz. Yani her konuda tartışmanın içine çekilmeyiz. Muhataplarınızla sohbet ederken, sık sık tartışıyorsanız, iletişim tekniklerini ve hatalarını gözden geçirmenizde fayda var.

Esnek Olun, Hoşgörülü Davranın

Bunun yanında düşüncelerimizde esnek olmak, hoşgörülü davranmak da sağlıklı iletişim için çok önemlidir. Çünkü herkes olayları kendi penceresinden yorumlar. Bunda kişinin cinsiyeti, karakteri, mizacı, genetiği, eğitimi, ailesi, hayat tecrübeleri vb. rol oynar. Hâliyle olayları değerlendirmesi de farklı olabilir.

Onun için karşı tarafı dinlerken, siyah-beyaz ikilemi içinde değil de “Belki o da haklıdır.” veya “Kendi açısından öyle görüyordur.”, veya “Belki ben doğru değerlendirmiyorum.” veya “Sadece benim doğrularım değil, başkalarının da doğruları vardır.” vb. yaklaşımı içinde olursak hem biz rahat ederiz hem de muhatabımızla daha sağlıklı bir iletiş içinde oluruz.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun