Otizmli çocuğumu nasıl yönlendirmeliyim?

Tarih: 02.04.2021 - 16:20 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir anne olarak otizmli çocuğumu nasıl yönlendirmeliyim?
- Ebeveyn olarak nelere dikkat etmeliyiz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle ifade edelim ki, her birimiz bir imtihandayız. Dünya ve ahiret mutluluğunun peşinde, zorlukları aşabilmenin gayretindeyiz.

Yaratılışımız gereği sevinci ve hüznü, neşeyi ve kederi birlikte yaşamaktayız. Çeşitli hastalıklar, sıkıntılar ve engellerle sınanmanın yanında, otizm gibi gelişim farklılıklarıyla da karşılaşmaktayız.

Yaşanan her zorluğun, çekilen her zahmetin, öğretici ve insanı geliştirici bir boyutu vardır. Zorluk ve sıkıntıları göğüslemek, her halimizde Allah Teâlâ’nın rızasını gözetmek, insanda kemal sıfatlarının açığa çıkmasına vesile olur.

Gelişim farklılıkları hakkında doğru bilgilenmemiz, tedavi ve rehabilitasyon imkanlarını araştırıp ehil ellerden destek almamız gerekir.

Bunun bilincinde olarak, elbette canımız ciğerimiz olan yavrumuz için dikkat etmemiz gereken durumlar da vardır. Bunları kısaca şöyle özetlemek mümkündür:

1) Pozitif bir tutum ve sabırla yaklaşın

Otizmli çocuğun, bakım veren kişiyle olan iletişimi çok önemlidir.

Bakım veren kişiyle arasında güvenli bağ olduğu sürece, çocuk iletişime daha açık olacaktır.

Ebeveynin çocukla daha sağlıklı bir iletişim kurmasının yolu da sabırdan geçer. Çocuğa her zaman pozitif bir tutumla ve sabırla yaklaşılması gerekir.

2) Kaygı ve üzüntünüzü asla yansıtmayın ve kaliteli zaman geçirin

Ebeveynin günlük yaşadığı stres, kaygı ve üzüntü, araştırmalara göre otizmli çocuğun davranışlarını da olumsuz yönde etkilemektedir.

Otizmli çocuklar özel çocuklar olduklarından, aileler iletişim kurmakta zorlanabilirler, fakat ailenin günlük yaşamında otizmli çocuğu ile geçirdikleri zaman çok önemlidir. Çocukla yapılan etkinlikler, birlikte geçirilen kaliteli zamanın çocukla kurulan iletişime faydası olacaktır.

3) İletişim becerilerinizi geliştirin

Otizmli çocuğa faydalı olunabilmesi için ilk etapta iletişim becerilerini geliştirmekte de fayda vardır. Bu becerileri nasıl geliştirebiliriz:

- İletişimde bulunmayı teşvik edici ortamlar hazırlamak.
- İletişimde bulunmak için fırsat vermek.
- Kısa, net ve anlaşılır şekilde konuşmak.
- Etkileşim başlatmayı ve etkileşime katılmayı ödüllendirmek.
- Etkileşimi eğlenceli hale getirmek. 

Bunların yanı sıra çocuğun yapmaktan hoşlandığı bazı etkinlikleri de iletişim amaçlı kullanabilirsiniz. Örneğin, otizm spektrum bozukluğu olan pek çok çocuk trambolinde zıplamak ya da salıncakta sallanmak gibi etkinliklerden büyük keyif alır.

Çocuğu salıncakta sallarken arkasından değil de önden sallayıp çocukla jest ve mimiklerle de iletişimde bulunulabilir.

4) Etkinlik çizelgelerinden yardım alın

Bu süreçte etkinlik çizelgelerinden de yardım alarak çocuğa fayda sağlayabilirsiniz.

Etkinlik çizelgeleri, otizmli bireylere başkalarının verdiği yönergelere bağlı kalmadan günlük etkinliklerini kendi baslarına yapmalarına yardımcı olan fotoğraflı veya yazılı ipuçlarından oluşur.

Çocukla birlikte etkinlik çizelgeleri kullanmak etkinlik seçmeyi, etkinliklerini sıraya koymayı ve başkalarıyla iletişime girmeyi öğrenirler. Bu tür çalışmaların çocuğun iletişim becerilerini geliştirmede çok büyük katkıları olacaktır.

5) Sosyal hayata yönlendirmeye çalışın

Annenin çocukla sağlıklı bir iletişim kurmasından sonra, çocuğu çok daha faydalı bir şekilde sosyal hayata adapte edecek şekilde yönlendirmesi mümkün.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun