Aile içi çocuk istismarına karşı çocuğumu nasıl koruyabilirim?

Tarih: 01.06.2021 - 10:48 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Çocuk istismarı, kişide ömür boyu sürecek bir travmaya neden olduğu için, bu çerçevede ailelere düşen şey çocuğu bebeklik yıllarından itibaren korumaktır.

Bu çerçevede alınması gereken önlemleri şöyle sıralayabiliriz:

- Öncelikle erken yaşlardan itibaren çocuğa mahremiyet eğitimi verilmelidir. Mesela, çocuğa “Mahrem bölgelerine hiç kimsenin dokunmasına, ellemesine izin verme, sen de kesinlikle başkasının mahrem bölgelerine dokunma.”

Kısaca çocuğa, kötü dokunuşun, istismarın ne olduğu yaşına ve anlayışına uygun olarak kavratılmalıdır.

Ancak burada mahrem bölgeler için “ayıp yeri, günah yeri” gibi kavramları kullanmaktan da kaçınmak gerekir. Çünkü bunlar ayıp yerleri, günah yerleri değil, sadece kişiye özel mahrem yerlerdir.

- Anne-babanın ve diğer aile bireylerinin de aynı şekilde ev içinde mahremiyet konusuna dikkat etmeleri gerekir. Bu konuda rol model olurlarsa, çocuk bunu davranışa dönüştürecektir. Mesela, ev içinde bile olsa, herkes mahremiyete uygun giyinmelidir. Çocuğun odasına girerken, mutlaka kapı çalınıp izin istenmelidir.

Aynı şekilde çocuklar da anne-babanın ve birbirlerinin odasına girerken izin istemelidirler.

Bunun yanında konuşulurken, aile adabına uygun olarak mahrem konulardan ve küfür içeren kelimeleri kullanmaktan azami derecede kaçınılması gerekir.

- Çocukların, bebeklikten itibaren anne-baba, dede-nene, kardeş... dışında sevilirken, sürekli dokunulmasına, öpülmesine izin verilmemesi.  

- Çocuğa, mahrem bölgelerine dokunulursa, kim olursa olsun “hayır, oraya dokunma, elini çek” demesini öğretin. Yine de dokunmaya devam ederse “imdat” diye yardım istemesini söyleyin.

- Çocuğunuzu normal hayatta da istemediği şeyler için “Hayır!..” demesine izin verin. Bırakın istemediği şeylere itiraz etsin, dirensin. Çünkü “hayır” demekten, itiraz etmekten korkan çocuk, dışarıda da başkasının uygunsuz isteklerine “hayır” diyemeyecektir.

Duygu ve düşüncelerini her zaman sizinle rahatlıkla konuşmasına izin verin.

- Çocuklara herhangi bir saldırı durumunda haklarını korumasını ve savunmasını öğretin, bunu ev içinde de uygulamasına izin ve imkan verin.

- Çocuğun kendi odası olması en uygunudur.

- Eve gelen misafir, kim olursa olsun, kaç yaşında olursa olsun, çocukla aynı odada uyumaması, onu koruma için önemlidir.

- Çocuk bir akrabaya yatıya gittiğinde, gece kiminle kaldığına dikkat edin.

 - Çocuğu ayıplamadan, eleştirmeden, küçük görmeden dinleyin, onun sözlerine değer verdiğinizi, yanlış bile yapsa onu azarlamadan, tehdit etmeden dinlediğinizi bilsin. Böyle olursa dışarıda yaşadığı olumsuzlukları size korkmadan anlatacaktır. 

Aksi halde, anne-babasının azarlamasından korkan çocuk, yaşadığı istismarı anlatmayacaktır. Çünkü çocuklar, istismara maruz kalınca öncelikle kendilerini suçlu hissederler.

- Çocuğun iç çamaşırlarında kan izi olup olmadığına, tuvalette zorlanıp zorlanmadığına, davranışlarında aniden içe kapanma, gece kâbusları, uykusuzluk, yalnız kalmaktan korkma gibi davranışlar olup olmadığına dikkate edilmelidir.

- Çocuğunuzla yakından ilgilenin, onları ölçülü bir şekilde sevdiğinizi hissettirin, oynayın, birlikte vakit geçirin ki, çocuk bu ihtiyacını başkasında aramasın.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun