Aptal insanlara nasıl yaklaşmalıyız, kendimizi nasıl koruruz?
- Aptal insanlara dinimizce nasıl yaklaşmalıyız duygusal olarak kendimizi onlardan nasıl koruruz?
- Rabbim bu insanları diğer insanlara imtihan olarak mı yarattı?
- Yaratılanın yaratandan ötürü sevmeliyiz evet fakat aptal insanlar davranışları ve düşünceleri ile trafikte evde okulda iş yerinde fark etmiyor diğer insanların, özellikle kendisini daimi olarak muhatap almak zorunda kalan hayatındaki insanların ömrüne büyük eziyet oluyorlar. Feraset sahibi olmadıkları ve empati de yapamadıkları için şeytanın oyuncağı halinde dilleri ve davranışları ile yaptıkları etrafındaki diğer kişileri de günaha sokabiliyorlar,
- Aptal insanlara dinimizce nasıl yaklaşmalıyız duygusal olarak kendimizi onlardan nasıl koruruz?
- Rabbim bu insanları diğer insanlara imtihan olarak mı yarattı?
- Bu insanlar geçmemiz gereken büyük bir sınav mı?
Değerli kardeşimiz,
Duygusal açıdan sağlıklı kalmanın en önemli şartlarından birisi diğer insanlara karşı empati ile yaklaşmaktır. Empatik düşünmek demek, diğer insanları kendi değerleri ve hayat şartları ile içinde anlamaktır.
Bu çerçevede sözünü ettiğiniz insanlarla karşılaşıldığı zaman, duygusal olarak en az etkilenmenin yollarından birisi de empatik düşünmektir. Yani onların neden böyle davrandığını anlamaya çalışmaktır.
Trafikte, okulda, evde ve işyerinde söz ve davranışları ile diğer insanları rahatsız eden kişiler daha çok eğitimsiz veya kişilikleri sorunlu olan insanlardır veya bazılarının psikolojik sorunları vardır, bazılarının rol model aldığı aile büyükleri de onlar gibi nezaket kurallarını bilmeyen kişilerdir.
Onlar da sizin gibi eğitime, insan haklarına, toplumsal kurallara önem veren bir aileden gelmiş olsalardı, muhtemelen sizin gibi davranacaklardı. Ama maalesef herkes sizin kadar nasipli olmayabilir.
O insanlara bu şekilde baktığınız zaman, tabii ki yaptıklarına hak vermemekle beraber onları anlayacağınız için daha az rahatsız olacaksınız
Ayrıca yine sözünü ettiğiniz insanlardan duygusal olarak uzak kalmanın bir diğer yolu, onların davranışlarını kendi şahsınızla ilişkilendirmemektir. Çünkü her ne kadar hakaretleri size yönelik olsa da davranışlarının nedeni sağlıksız iletişim biçimlerinden veya yanlış sorun çözme biçimlerinden kaynaklanır. Bir sorun yaşadıklarında kaba kuvvetle veya saygısı sınırlarını aşacak bir şekilde karşılık vermeleri günlük hayatlarının bir parçasıdır, size yönelik değil.
Olumsuz davranışlarını böyle değerlendirirseniz yine duygusal olarak daha az etkilenmiş olursunuz.
Bir diğer yol da onları olduğu gibi kabul etmektir.
Hayatta bir kişinin değiştirebileceği şeyler var, değiştiremeyeceği şeyle var. Değiştirebileceği şeyleri imkânları ve gücü oranında değiştirmesi, değiştirmesinin mümkün olmadığı şeyleri de olduğu gibi kabul etmesi psikolojik sağlamlık için çok önemlidir.
Toplum içinde ve onlarla beraber yaşıyorsak, onlarla çok fazla ilgilenmeden, zihnen meşgul olmadan yaşamayı bilmeliyiz.
Dikkatimizi güzel davranışlara, rol model insanlara yöneltmeyi alışkanlık hâline getirmek en doğrusudur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Öteki zihinler problemi nedir, doğru mu?
- Şizoid kişilik bozukluğu olana nasıl davranmalıyız?
- Çocuklarımıza cinsellik eğitimini nasıl vermeliyiz?
- Neden iletişim kuramıyorum?
- Allah, neden bizi sosyal olarak yarattı?
- Dindar olmak empati ve düşünsel esneklik yetilerini azaltır mı?
- Hanımıma olan bağlılığımı nasıl artırabilirim?
- Tenkit ve Eleştiri Usulü Nasıl Olmalıdır?
- Tenkit veya eleştiri nedir?
- Kocam, anne babasına aşırı bağlı, ne yapmalıyım?