Yakınlarımıza göz zinası yapanlara karşı tavrımız nasıl olmalıdır? 

Tarih: 29.05.2020 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Benim bir kadın yakınım var. Kendisi tesettürlü değil. Onunla dışarda dolaşırken ona göz zinası yapan olabiliyor. Ben de bu durumda o kişiye çok sinirleniyorum.
- Ben bu olayda nasıl davranmalıyım? Tavrım nasıl olmalıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Göz zinası ile “rahatsız edici yabancı bakışlar” demek istediğinizi düşünerek, sualinizi cevaplamaya gayret edeceğiz inşallah.

Maalesef herkesin layıkıyla mümin ve Müslüman olduğu bir toplumda yaşamıyoruz ve hukuk sistemimiz de Allah’ın istediği gibi değil. 

Hâl böyle olunca da edep, ahlak, eğitim gibi genel değerler İslam’ın dışına kayabiliyor ve biz buna mani olamıyoruz.

Öncelikle ifade edelim ki, biz hem bedenimizle hem de ruhumuzla İslama uygun bir yaşam tarzını göstermeliyiz. Karanlıklarla savaşmak yerine, ışıkları yakmalıyız.

Bundan sonra, işlenen bir günah varsa, biz de nasihat edecek kadar bilgiliysek, yapacağımız nasihat de zarar vermeyecekse, münasip bir dil ile nasihat edilebilir.

Zina etmek istediğini söyleyen bir gence, Peygamber Efendimizin (asm) verdiği örnekler ve nasihat, bu gibi konularda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini göstermektedir. (Bu cevabın sonunda vereceğimiz linke tıklayarak bilgi alınabilir.)

Bundan sonra, günah işleyen kişiye acımak, nefsine ve şeytanına yenildiği için üzülmek, tövbe edeceğini ümit etmek ve ıslahı için dua etmektir.

Diğer taraftan, anladığımız kadarı ile yakınınız da İslami şuura ve bilince uygun giyinmiyor.

Bütün toplumu terbiye edemeyeceğimize göre, yakınımızda olan bir kişiyi bu şekilde ikna ile korumaya almaya gayret etmemiz önceliğimiz olmalı.

Müslüman bir hanım, ruh ve gönül dünyasına dikkat etmekle beraber, başkasının ruh ve gönül dünyasına zarar vermemek için de gayret göstermelidir. Yaşamını, giyim kuşamını; gelenek, görenek ve âdetlere göre değil, Allah'ın rızasına göre ayarlamalıdır. İmanının ve İslamiyetinin gereğine uygun yaşamalıdır.

Yoksa, hem kendisi günah işlemiş hem de başkasının günah işlemesine de sebep olmuş olur. Bu açıdan iki katlı bir günaha girmiş demektir.

Evet, bu durum, günahkar erkeklerin günahını yok etmez. Bakılması haram olanlara bakan, elbette hem Allah hakkına hem de kul hakkına girmiş olur. Bu nedenle de hem tövbe etmeli hem de manevi olarak kul hakkına girdiği kişilerden helallik almalıdır. Ancak onların günahına neden olan Müslüman bir hanım da ayrıca o günahlardan sorumlu olur.

İşte bu durum da gösteriyor ki, Allah’ın tesettürü emretme hikmetlerinin belki başında da bu gelmektedir.

Demek ki, konuya bir açıdan değil birçok açıdan bakılmalı, öncelikle, kendimizin iman ve İslamiyet konusundaki eksiklerimize odaklanılmalı ve onların telafisine çalışılmalıdır.

Yakınınıza bunları anlatırken de nefsini ve enaniyetini tahrik etmeden, güzel bir üslupla anlatmalı, sabırla ve duayla Allah’tan kendisine hidayet dilemeliyiz.

İlave bilgi için tıklayınız:

Zina etmek isteyen gence Peygamberimiz'in yaptığı tavsiye ile ...
"Güzel koku sürünüp erkeklerin yanına uğrayan kadın zaniyedir ...
Kadının koku sürünerek dışarı çıkması ile ilgili hadisler nelerdir ...
"Bir kadın, evinden süslenerek çıkıp evine dönene kadar kaç erkeğin ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun