Türkler, şiddetli bir rüzgar gibi üzerinize esmeye başlarsa, hadisi sahih mi?

Tarih: 03.02.2018 - 01:10 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hz. Peygamber buyuruyor:
“Ne zaman ki Türkler (beni Esfer) şiddetli bir rüzgar gibi üzerinize esmeye başlarsa, iaşenizi ve hayatınızı temin eden ve mallarınızı devlet hazinesiyle güvenceye alan Halifeniz vefat ederse, (Kudüs’ü Yahudiye vermeyen Abdülhamid) onu takiben bedenen ve siyaseten zayıf bir halife tayin edilirse, iki sene sonra vazifeden de atılırsa (Vahiddin-1922) veya istifa ederse, Şam’da Mescid-i Dımeşk’in batısında hasıf biri bir yere batmış mezara benzer bir yerde defnedilirse (1926) işte o zaman Mehdi’nin zuhurunun alametidir.” (Nuaym Bin Hammad, 2/539)
- Bu hadisin kaynağı ve sıhhati nedir?
- Eğer rivayet sahih ise, bu açıklamada geçen teviller doğru olabilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Söz konusu hadisin metni şöyledir:

 عَنْ عَمَّارِ بْنِ يَاسِرٍ، رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ: «عَلَامَةُ الْمَهْدِيِّ إِذَا انْسَابَ عَلَيْكُمُ التُّرْكُ، وَمَاتَ خَلِيفَتُكُمُ الَّذِي يَجْمَعُ الْأَمْوَالَ، وَيُسْتَخْلَفُ بَعْدَهُ ضَعِيفٌ فَيُخْلَعُ بَعْدَ سَنَتَيْنِ مِنْ بَيْعَتِهِ، وَيُخْسَفُ بِغَرْبِيِّ مَسْجِدِ دِمَشْقَ، وَخُرُوجُ ثَلَاثَةِ نَفَرٍ بِالشَّامِ، وَخُرُوجُ أَهْلِ الْمَغْرِبِ إِلَى مِصْرَ، وَتِلْكَ أَمَارَةُ السُّفْيَانِيِّ»

Tercümesi -özetle-:
“Türklerin üzerinize şiddetle çullanması / sel gibi akması, malları toplayan halifenizin ölmesi, arkasından zayıf bir kimsenin halife olup iki yıl sonra da görevinden alınması / ayrıca Dımaşk / Şam mescidinin batısında bir çökmenin meydana gelmesi, Şam’da üç grup insanın ortaya çıkması, Mağrib / Fas halkının Mısır’a göç etmesi, (ki bu göç Süfyaninin çıkış emaresidir), (bütün bunlar) Mehdinin zuhurunun alametidir.” (bk. Nuaym b. Hammad, el-Fiten, 1/334)

- Biz Hadisin metninde geçen ifadelerle yapılan yorumlar arasındaki ilişkiyi uygun bir yere oturtamadık. Zira, Sultan Vahdeddin’den önce Sultan Reşat var, ondan sonra da Abdülmecid var. Vahdeddin 1918-1922 arasında yaklaşık dört yıl sultanlık yapmıştır. Kaldı ki, o sıralarda Mekke şerifi gibi bazı ufak-tefek hadiseler dışında, Türklerin Araplar üzerine saldırdığına dair bir kayıt yoktur.

- Bununla beraber, metinde yer alan (وَيُخْسَفُ) kelimesi, "hasif" kökünden gelir ki, yere batmak, yerin çökmesi gibi manalara gelir. Bunun “defnetmek”le alakalı bir manasının olduğunu bilemiyoruz. Bunun ölen halifenin defniyle ilgisi yoktur. Bu, ayrı bir alamet olarak zikredilmiştir. Arap sitelerinde de Dımaşk’da bir depremin olacağı, Şam mescidinin batısında Cabiye ve Haresta köylerinin batacağına dair rivayetlere işaret edilmesi de bu söylediklerimizin doğruluğunu tasdik etmektedir.

- Bununla beraber, bu rivayet zincirinde Rişdin (İbn Hacer, Tehzib, 3/277-279) ve İbn Ebi Lehia’ pek çok alim tarafından zayıf kabul edilmiştir. (bk. İbn Hacer, Tehzib, 5/373-379)

Bu açıklamalardan anlaşılıyor ki, söz konusu rivayet, hadis kriterleri bakımından zayıftır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun