Şeytan ne dediğini bilmiyor mu?

Tarih: 03.04.2017 - 01:12 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Araf 14 ile İsra 62’deki şeytana verilen mühlet
- ​Araf 14 de şeytan Allah dan diriliş gününe kadar mühlet istiyor. Ancak Allah şeytanın bu kurnazlığına mahal vermeyip kıyamet’e kadar mühlet veriyor.
- İsra 62 de ise şeytan Allah dan kıyamete kadar mühlet talep ediyor.
- Bu ilk başta bana çelişki gibi gelse de biraz düşündükten sonra şu kanıya vardım: Allah ile şeytan arasında talep edilen mühlet konusu hakkında geçen diyaloğun bir kısmı Araf 14 de nakledilmiş. Şeytanın diriliş gününe kadar mühlet isteyip Allah’ın bunu kıyamete kadar uygun görmesi.. bu mevzu Araf 14 de böyle kapatılmış..
- İsra 62 de ise şeytan eğer bana kıyamete kadar izin verirsen pek azı dışında çoğunu kendime bağlayacağım diyor. Demek ki diyaloğun tamamı şeytanın Allah’tan dirilişe kadar mühlet isteyip kıyamete kadar mühlet alması ve onun üzerine şeytanın tamam madem kıyamete kadar mühlet verdin, eğer kıyamete kadar mühletli isem ben de onların çoğunu kendime çekeceğim şeklinde geçip ayrı ayrı surelerde 2 ayet olarak mı tamamlanmış olması?
- Burada da şu küçük çelişkiye takılıyoruz: Allah şeytana kıyamete kadar mühletlisin dedikten sonra şeytan sonra -eğer bana kıyamete kadar mühlet verirsen- diye cümle kurması?...
- Allah’ın sözünün gerçek olduğunu en iyi bilenlerden biri de şeytandır.. Niye eğer ile başlayan bir cümle kurmuştur? Yoksa bu bir çeviri hatası mıdır? Çok iyi biliyor ve şüphesiz bir inancımız vardır ki Kuran’da hata olmaz..
- Birçok meale baktım %99 u ayeti eğer ile başlayan cümle ile çeviriyor? Ya da burada eğer cümlesini şayet ile değiştirmek mi lazım.. Ya da şeytan artık iyice korkup ne dediğini mi bilmiyor?
-  Nasıl yorumlamamız ya da nasıl anlamamız lazım?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Kur’an’da değişik kıssaların farklı surelerde, farklı makamlarda zikredilmesi bilinen bir prensiptir.

Belli makamlarda irşada uygun bir üslup içerisinde kıssaların belli bir parçası tekrarlanır.

Burası Kur’an’daki tekrarların hikmetini anlatmanın yeri değildir. Bununla beraber Sitemizde konunun bazı hikmetlerinin anlatılmış olduğunu düşünüyoruz.

- Konumuza gelince, “Araf suresinde şeytan bir defa izin aldığı halde, İsra suresinde tekrar izin istemesi” gibi bir şey söz konusu değildir. Şeytan bir defa bu izni istemiş ve cevabını almıştır.

Kur'an’da ise aynı konu değişik surelerde sadece tekrarlanmıştır. Örneğin, Hz. Âdem’le ilgili kıssa, yedi defa (Bakara, Araf, Hicr, İsra, Kehf, Tâhâ, Sad surelerinde) tekrarlanmıştır.

Yoksa, her suredeki “izin” konusu şeytanın ayrı isteklerinin tekrarı olduğunu göstermez.

Sorudaki her iki ayetin ifadelerinde -ve daha başka ayetlerde- yer alan sözlerin hepsi bir defada, bir diyalogda söz konusu edilmiştir.

Kur'an’da irşad ve tedriç üslubunun bir gereği olarak, farklı surelerde aynı kıssa -değişik boyutlarıyla- tekrarlanmıştır. Mesela:

- Araf suresinde genel olarak şeytanın diriliş gününe kadar istediği (hayatta kalma veya cezasız kalmayla ilgili) mühlet konusu işlenirken, yalnız bu mühletin verildiğinden söz edilmiştir.

- İsra suresinde ise, bu konu tekrarlanırken, mühletin verilmesinden sonra şeytanın insanlara yapacağı hilelere dikkat çekilmiştir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Kur'an' da bazı kıssaların, ayetlerin ve cümlelerin sık sık ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun