Şeytan neden meleklerle birlikte zikredilmiştir?

Tarih: 23.10.2023 - 11:38 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Kuran-ı Kerim'de Adem (as)'a secde konusu anlatılırken, Şeytan hariç bütün melekler başlarını eğdiler, denildiği halde Şeytan neden meleklerle birlikte zikredilmiştir? Halbuki onun cin olduğu açıklanmıştır. Şimdi:
- Şeytan'ın yüceltildiği bir yerde herhangi bir Cinin belirli bir statü kazanması mümkün müydü?
​- Bu statüyü kazanan başka bir cin var mıydı? Bunun için herhangi bir kayıt var mı?
- Şeytan ölmeden önce o mertebeye kadar yükselmişti, değil mi?
- Şimdi şöyle düşünün. İnsan yaratılmışların en yücesidir. İnsanın, şeytanın ölümünden önce bulunduğu mertebeye ulaşması mümkün müdür? Değilse, neden?
- Bu şekilde şu sonuca varılabilir mi: Yüce Allah'ın planında şeytanı bu yüksek mertebeye yerleştirmek vardır. Sonra insan Adem (as)'ı yaratacak Sonra şeytan secde etmeyecek Sonra şeytan olarak ilan edilecek Sonra şeytan ve insan arasındaki düşmanlık kıyamet gününe kadar başlayacak.
- Biraz garip görünmüyor mu? Bu soruyla nasıl başa çıkılır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- İblis meleklerle beraber olduğu için hepsine birden bu emir verilmiştir. İblis, aslında bir cin olmakla birlikte, ibadet ve teslimiyet yoluyla konumunu yükseltmiş, melekler arasına karışmış ve isyanı nedeniyle de bu konumunu ebediyen yitirmiştir.

- Allah ezeli ilmiyle yaptığı programda hayat sahibi şuurlu varlıklardan meleklerde -hikmetinin ön gördüğü şekilde- isyana sevk eden kötülüğü emreden nefis mekanizmasını yaratmamıştır. İnsan ve cinlerde ise hem akıl hem nefis yaratmıştır. İmtihanın adaletle cereyan etmesi için bunlara özgür irade vermiştir. 

- İmtihana tabi tutulan bu iki taifenin (cinler ve insanlar) akıbetlerini tayin edecek unsur onların tercihleridir.

Bu sebeple, cin ve insan taifesi arasındaki ilişkiyi açığa çıkarmak, nefsin veya aklın önderliğinde hareket edip etmediklerini tespit etmek için ilk defa Hz. Âdem’e bir nevi saygı ve hoş geldin anlamında önünde eğilmeleri emredildi. Nefisleri olmayan ve isyana meyilleri bulunmayan melekler, imtihana tabi olmadıkları halde onlar da bu soruya muhatap oldular.

- Burada önemli olan özgür iradelerin kullanılması, akıl ve şuur ile iyi ile kötünün arasındaki farkı idrak etmeleri, kötüye yönlendiren nefsin heva ve hevesine uymanın sınıfta kalmaya sebep olduğunu göstermektir.

1. Bu olayda şeytanın büyütülmesi diye bir şey söz konusu değildir. 

2. Başka cinlerden de büyük bir terfi almış bir bilgi de söz konusu değildir.

3. Şeytan ölmeden önce herhangi bir mertebeye yükseltilmedi.

"Allah buyurdu ki: Öyleyse çık oradan! Çünkü sen artık kovulmuş birisin! Ta hesap gününe kadar bu lanet senin tependen hiç ayrılmayacaktır." (Hicr, 34-35)

"Allah da 'O hâlde, sen (ey şeytan) vakti (yalnızca benim tarafımdan) bilinen güne (kıyamete) kadar mühlet verilenlerdensin.' dedi." (Hicr, 15/37-38)

mealindeki ayetlerde Hz. Âdem’e secde etmeyen İblis'in kıyamete kadar ölmeyeceğine ve Allah’ın rahmetinden uzaklaştırılıp kovulduğuna açıkça dikkat çekilmiştir.

Demek ki, bu sorunun detaylarındaki bilgiler doğru değildir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Şeytan (iblis) cinlerden midir, eğer cinlerden ise neden meleklerin arasındaydı?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun

BENZER SORULAR